10+10 méregtelenítő zöldség – 1. rész

A méregtelenítés természetes folyamat, mely során semlegesítjük és felszámoljuk az étrenddel bevitt vagy környezetből származó méreganyagokat szervezetünkben. Ez számos zöldség segítségével is lehetséges!

A méregtelenítő zöldsége fogyasztása igen fontos

A környezetből vagy ételeinkből szervezetünkbe jutott méreganyagokat el kell távolítani. Egyes élelmiszerek támogathatják vagy felgyorsíthatják a méregtelenítés folyamatát, vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak, rostok és egyéb szükséges tápanyagok segítségével.

Amennyiben szeretnénk a méregtelenítés szempontjából is helyes étrendet összeállítani, tegyünk próbát a méregtelenítő ételekkel. Azt is meg fogjuk látni, hogyan iktassuk be étrendünkbe az alábbi 20 méregtelenítő gyümölcsöt, zöldséget.

1. Gránátalma

Adjunk magunknak egy kiadós antioxidáns-dózist! A gránátalma tele van antocianinokkal, mely mély, vörös színt kölcsönöz a magoknak. Az antocianinok a DNS-károsodás és gyulladás ellen is védhetnek – csökkentik a szívbetegség, az allergia, a rák és a diabétesz kockázatát. Kutatások előzetes eredménye szerint a bőr öregedését is lassítják.

Az édes-savanykás magvakat salátához adhatjuk, de a reggeli műzlihez is hozzákeverhetjük. Ropogtatnivalóként is ehetjük két főétkezés között. Nem édes gránátalmalét vízbe keverve kiváló innivalót kapunk. De egyre vigyázzunk: túl nagy mennyiségű gránátalmalé fogyasztásánál megvan a lehetősége annak, hogy befolyásolja bizonyos gyógyszereink hatékonyságát.

2. Rukkola

A mediterrán konyha jellegzetes zöldsége! Méregtelenítő zöldség is egyben. Olyan méregtelenítő összetevőket tartalmaz, mint amilyen a szulforafán és  az indol-3-karbinol. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, tartalmaz K-vitamint, C-vitamint, magnéziumot, folsavat, valamint luteint és zeaxantint is, melyek a korral járó makula-degeneráció és a szürkehályog ellen is védelmet nyújtanak.

Salátához a rukkola kiváló, de a szendvics tetejére is.  Tésztában a bazsalikom remek helyettesítője lehet. A bébi rukkola íze egyébként enyhébb.

3. Fokhagyma

Nagy kedvenc a méregtelenítésben, sokan szeretik. Kéntartalmú vegyületek vannak benne, melyek harcolnak az ártalmas baktériumok és gombák ellen a belekben – a szervezet képességét a méregtelenítésre úgy fokozza, hogy növeli a glutation termelést, mely bizonyos mérgek eltüntetésében működik közre. Ezek a vegyületek – melyek neve allicin -, allil-szulfiddá bomlanak, melyek megvédenek a szívbetegségekkel, bizonyos rákfajtákkal, valamint az arthritisszel (ízületi gyulladás) és a cukorbetegséggel szemben.

A jótékony vegyületek akkor szabadulnak fel leginkább, ha összetörjük vagy felvágjuk a fokhagymát. Saláta öntethez adva finom, vagy készíthetünk keveréket fehér babbal, csicseriborsóval, olívaolajjal és citromlével is.

4. Alga, hínár, moszat

Sok ázsiai országban az étrend része a vörös moszat vagy a pálmaalga, a nori, a wakame, az agar – nem ok nélkül népszerűek. Olyan ásványi anyagok vannak bennük, mint pl. a jód, mely segíti a pajzsmirigy hormonok termelődését, segít az anyagcsere-szabályozásban, kalciummal, magnéziummal és káliummal lát el. Magas ásványi anyag-tartalma segít a szervezetből eltávolítani a méreganyagokat. Bizonyos algák, így az arame vagy a hiziki rengeteg oldható rostot tartalmaznak, melyek szintén elősegítik a méregtelenítést.

Népszerűvé vált a hínár tészta, mivel gluténmentes és alig van benne kalória. A vágott vörös pálmaalga salátához és szendvicshez is adható, rizs- vagy quinoa tálak kiegészítője is lehet. A nori vékony csíkokra vágható, szintén salátához, rizshez keverhető, vagy levesbe tehető. Próbáljuk ki a wakame-t és a hínárt is, amely levesekhez finom. Az arame-t áztatni, szárítani is lehet, nyersen is használható. Ezek a hasznos méregtelenítő zöldségek ízfokozók és sóhelyettesítők is lehetnek.

5. Citrom

Ki ne ismerné? Ez egyik legerősebb méregtelenítő gyümölcs, rengeteg C-vitaminnal. Ismert, hogy visszaállítja szervezetünkben a lúgos-savas egyensúlyt, mely segítségével hatékonyabban távolítjuk el az étrendből származó és környezeti méreganyagokat.

citromos víz

Számos felhasználása ismert. Minden nap fogyaszthatjuk akár vízhez adva is, hogy kissé limonádészerű folyadékot kapjunk. Reggel ez legyen az első, amit iszunk: negyed citrom egy pohár vízhez öntve. Lúgosítja a szervezetet és segíti az emésztést. Ecet helyett a salátát is ízesíthetjük citromlével! Karikákra vágva gyakorlatilag bármilyen ételhez adhatjuk.

6. Alma

Egyszerű és nagyszerű megoldás a méregtelenítéshez. Sok oldhatatlan és oldható rost van benne – a pektin -, amely felszívja a méreganyagokat és eltávolítja a belekből. Alacsony glikémiás indexű gyümölcs, vagyis a lassan szívódik fel és lassan emeli a vércukrot, valamint az inzulinszintet. Az almában levő sav segít nekünk megszabadulni az ösztrogénszerű kémiai anyagoktól és nehézfémektől.

Az alma ehető magában, salátában, uzsonnának kiváló; édesítés nélküli szószként desszertnek is remek. Zabkásával és különféle magvakkal – lenmag, fahéj, mandula, bogyós gyümölcsök – kiválóan tápláló müzli készíthető belőle.

kaposzta21000

7. Káposzta

Kedvező árú és nagyon hatékony méregtelenítő zöldség. Igazi tisztító: glükozinolátokat, kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, melyek izotiocianátokká és indolokká alakulnak. Előbbiek megvédenek a rákkal szemben, megszüntetik a potenciálisan rákkeltő anyagokat a szervezetben. A káposzta K-vitamint és C-vitamint tartalmaz, és nagyon kevés kalóriát.

Mindanoználtal hasznosabb nyersen fogyasztani. Enyhén főzve, salátában vagy zöldséglé formában is jó.

8. Quinoa

5000 évvel ezelőtt, Dél-Amerikában kezdték termeszteni. Búza-és gluténmentes, ezért is nagyon népszerű méregtelenítő étel. Igazi „protein erőmű.” Fél csészényi főtt quinoa 3 gramm fehérjével lát el minket. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz és közel annyi fehérjével lát el, mint a hús. A vegetáriánusok számára igazi kincs. Alacsony a glikémiás indexe, azaz fokozatosan emeli a vércukor- és inzulinszintet. Lizin aminosavat is tartalmaz, amely azt jelenti, hogy a quinoára a szövet-helyreállításban is számíthatunk.

A gőzölt quinoa különösen jó. Próbáljunk tápanyagban gazdag és meleg reggelit készíteni belőle, adjuk salátához, vagy használjuk kuszkusz helyett.

9. Búzafű

A zöldséglé-bárokban népszerű. Nagyon hatásos méregtelenítő, klorofillal, aminosavval, vitaminokkal, ásványi anyagokkal valamint enzimekkel „tömve”.

Leginkább lé formájában isszák, így használja fel legkönnyebben a szervezet. Otthon is termeszthető ugyanakkor a búzafű, így magunk is készíthetünk belőle, amit szeretnénk.

10. Mandula

A szilva és a barack közeli rokona, ezért inkább gyümölcsnek tekinthetjük. Nagyon fontos méregtelenítő, mivel számos méregtelenítő kúra nem tartalmazza a tehéntejet, de a mandulatejet igen. Az egyik legfinomabb és legkönnyebben hozzáférhető növényi alapú alternatíva ez.

Otthon is elkészíthető, de bioboltokban és ma már számos élelmiszerboltban is kapható. E-vitaminban, rostokban gazdag, egyszeresen telítetlen zsírokban szintén. Magnéziumot, foszfort, kalciumot, vasat, folsavat és fitokemikáliákat is tartalmaz, melyek segítenek megelőzni a krónikus betegségeket.

Számos módon fogyasztható, magában, müzlibe aprítva, zöldséges ételekhez vagy tésztákhoz adva, de süteményekhez is kiváló.

Cikkünk második felében további 10 méregtelenítő zöldségről olvashattok!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php