10 veszélyes üzenet, amit a körmeid mutatnak

A bőrünk, hajunk és a körmünk is jelzi, ha valami nincs rendben a szervezetünkben. A köröm állapotából, formájából, hosszúságából, színéből, állagából több betegség diagnosztizálható, közöttük több súlyos is.

Vegyük sorra a körmökön  árulkodó jeleket:

1. Apró bevérzések a körmökön

Ezek a kis barna vagy vörös vonalak a köröm alatt apró érszakadásokat jeleznek, ami gyakran előfordul. Azonban, ha azok megjelennek minden köröm alatt, akkor már jelezhetnek  pszoriázist, lupust, vagy akár a szívbetegségeket is.

1. Splinter Hemorrhages

2. Barázdák (Beau-vonalak) a körmökön

Ezek a vízszintes bevágások a körmökön azután jelennek meg hogy a köröm sérülést szenvedett, de utalhatnak betegségre is. Beau vonalak megjelenésével járhat például cinkhiány, az olyan magas lázzal járó betegségek, mint a kanyaró vagy a mumpsz, vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség.

2. Grooves (Beau's Lines)

3. Sárga, elszíneződött körmök

A körmök sárga elszíneződése utalhat tüdőbetegségre vagy a nyirokfolyadék felhalmozódására, jelezhet májzsugorodást, de erős vegyszerek használata által is előfordulhat.

3. Yellow Or Discolored Nails

4. Dobverő alakú körmök

A dobverő alakú körmök jelezhetnek fibrózist ( egyfajta  tüdőbetegség)  azbesztózist, és egyéb tüdőbetegségeket is.

4. Clubbed Fingernails

5. Kanál alakú körmök
A Mayo Klinika szerint a kanál alakú körmök – esetén a köröm megpuhult és úgy deformálódott hogy megáll benne egy csepp víz – ez jelezhet vashiányt, de utalhat a máj betegségére, szívbetegségre vagy pajzsmirigy alulműködésre.

5. Spoon-Shaped Nails

6. Barnás-feketés vonalak a körmökön
Lehet sérülés általi bevérzés következménye. Ám ha a folt nem nő le a körömmel együtt, alakja és színe változik, lehet melanómára utaló jel. Ebben az esetben azonnal forduljon bőrgyógyászhoz!

6. Dark Lines

7. Berepedt, rétegesen felváló körmök:
Ásványianyag- és vitaminhiányra utal, de lehet a pajzsmirigyműködés zavarának jele is. Érdemes cinket, kalciumot, vasat szedni ilyen tünetek esetén.

7. Brittle Nails

8. Szemcsés körmök

Csekély mélyedések esetén nem jelentenek komoly problémát, de lehet  pszoriázisra ( pikkelysömör)  artritiszre ( izületi betegség)  vagy alopeciára (foltos hajhullás)  utaló jel is a Mayo Klinika diagnózisa szerint.

8. Pitted Nails

9. Megvastagodott körmök

A megvastagodott körmök nem feltétlenül jelentenek kóros állapotot, általában  gomba okozza az elváltozást, de gyakran együtt jár az öregedési folyamatokkal is, valamint ha hosszú távon erős nyomás helyeződik a körmökre rossz cipőválasztás miatt. Érdemes eltávolíttatni orvos segítségével, ha már túlságosan megvastagszik.

9. Thickened Nails

10. Fehér vonalak (Muehrcke vonalak) a körmökön

Jelezheti a körömágy betegségét, de utalhat cinkhiányra, gyomor- vagy bélbetegségre utaló jel. Előfordul a máj vagy a vese károsodása esetén is, leginkább kemoterápiás kezelések után.

10. White Lines (Muehrcke's Lines)

Forrás: https://napidoktor.hu/index


3 hozzászólás

  1. KL-né

    Szeretném megkérdezni, hogy mit jelenthet az, amikor a kéz és a láb körmei függőlegesen megvékonyodnak, vagy berepedeznek. (Sajnos elég durván.)

  2. Mikola Ágnes

    Jobb kéz kisújjon a köröm felülete néhány hete olyan mintha behorpadt volna. Semmilyen külső sérülés nem történt. Vajon ez mire utal?