10 veszélyes szakma – ahol túl sok allergén érhet!

Számos munkahely létezik a világon, s némelyekről nem is hinnénk, hogy egészségünkre nézve fenyegetést jelentenek az allergének miatt. Lássuk, melyek a veszélyes szakmák– talán meg fog lepni bennünket, hogy a szépségszalonok dolgozói sincsenek a legnagyobb biztonságban.

Milyen helyen dolgozunk? Szeretjük a munkánkat? Ha utóbbi igaz is, sajnos számos szakmában leselkedhetnek ránk veszélyek, allergének által, melyekkel nap mint nap kapcsolatba kerülünk.

Mi számít veszélyes szakmának és miért?

1.Szabadban dolgozók – és a pollen

Veszélyes szakma a kertészkedés, a területgondozás. Mindenki, aki kültéren tevékenykedik, ki van téve a pollennek. Leginkább az, aki valóban a fák körül, a fű közvetlen környezetében dolgozik. Füvet nyír, fákat formáz, kaszál, leveleket gyűjt. Ezek, nem meglepő módon súlyosbítják az allergiát. Maszkot, kesztyűt, kalapot vagy sapkát, hosszú ujjú, szellős felsőt érdemes viselni munka közben. Hazaérve a zuhany és a ruhák cseréje – amilyen hamar csak lehet – csökkenti az allergénekkel való érintkezést.

2.Parkrendezők, pályafelügyelők

Akik ezzel foglalkoznak, jobb, ha az allergének szempontjából veszélyes szakmájukat délután űzik. Ekkor kisebb a pollenkoncentráció. Ha korán kell dolgozniuk, viseljenek maszkot arcuk előtt. A pollen kevésbé zavaró, ha hűvös van és felhős az idő. Érdemes naponta ellenőrizni a pollenkoncentrációt, hogy tisztában legyünk a levegőben levő allergének szintjével – kell-e extra elővigyázatosság.

3.Szépségszalonok, spa-k dolgozói

Az allergiától szenvedőknek, ha szalonokban, spa-kban dolgoznak, szintén oda kell figyelniük magukra. A köröm- és szépségápolási szerekből származó anyagok, szagok irritálhatják az érzékeny orrmembránokat. Szellőztessük át kellően a helyiségeket. A vegyi anyag alapú, aeroszolos hajspray-ek helyett használjunk víz alapúakat. Érdemes előre kevert hajfestékeket alkalmazni, ahelyett, hogy összemixeljük a könnyen beszívható festéket vízzel.

4.Takarító személyzet

A házakban kisegítő, vagy takarítóként dolgozó emberek könnyen kapcsolatba kerülnek a klímákból esetleg kiáramló szennyező anyagokkal, kárpitokból, szőnyegekből, fürdőszobából származó penésszel, pollennel, porral.

Takarítás előtt győződjünk meg róla, hogy kellően átszellőztettük a helyiséget. Viseljünk maszkot takarítás közben. Enyhén nedves ruhával töröljük át a bútorokat. A HEPA-filteres porszívóval takarítás és a kettős szűrő minimalizálja az irritáló anyagok terjedését.

5.Kerti munkák, virágkötés

Veszélyes szakmának számít allergének szempontjából ez is, mert a faforgács, a talajtakaró szintén pollent és penész spórákat rejt magában. Ahhoz, hogy megóvjuk magunkat az allergénektől, miközben ezekkel a kerti eszközökkel dolgozunk, szintén a maszk, a kesztyűk, a hosszú ujjú felső viselete ajánlott. Az allergiás virágkötőknek szintén érdemes ezeket viselniük, különösen, ha kinyílt virágokkal dolgoznak.

6.Ha pácienseink négylábúak…

Az állatorvos szakma sem a legkedvezőbb, ha allergénekkel küzd valaki: naponta kerül kapcsolatba állatszőrrel, porral, pollennel, melyet a kedvencek bundája begyűjt. A helyiségben érdemes HEPA-filteres porszívóval takarítani. A klímaberendezés és a központi fűtés szintén segíthet a levegőből eltávolítani az allergéneket. Sokat találunk azonban az asztalokon, munkafelületeken, szőnyegeken is. Jobb, ha a padlón nincs szőnyeg, s minden nap felmosható.

7.Az iroda

Az irodai dolgozók sem menekülhetnek – veszélyes szakmának ez azért számít az allergének szempontjából, mert a számítógépek, fénymásolók, nyomtatók, s egyéb irodai eszközök alaposan összeszedik a port. Rendszeresen kell őket tisztítani. A billentyűzeteket, a monitorokat is le kell törölgetni. A legjobb naponta porszívózni minőségi, HEPA-filteres készülékkel.

8.Allergia kockázatok idősebb épületekben

Az idősebb épületek több port és penészt gyűjtenek be, mint a modernebbek. A megfelelő szellőztetés ezért nagyon fontos. A központi fűtési rendszerhez és a klímaberendezéshez is szükségesek HEPA filterek. Ha felújítják a házat, mindenképp el kell helyezni műanyag „lepelt” a munkások és a felület közé.

9.Szállítók

Bizonyos szempontból ez is veszélyes szakma. Akik levelet visznek, buszt vagy kamiont vezetnek, azokat érinthetik a kültéri allergének. Amint a járműbe beszállunk, indítsuk el a klímát vagy a fűtést. Csukott ablakokkal utazzunk, így az allergének kívül maradnak. A jármű belsejét tartsuk tisztán, amennyire csak lehet. Törölgessük át a felületeket, s porszívózzunk gyakran.

10.Pincérek és vendéglátó személyzet

A másodkézből dohányzás allergiát okozhat. Még ha profi légszűrő berendezésekkel bír is a hely, szinte lehetetlen a bárokban, kaszinókban és egyéb helyeken – ahol megengedett a cigarettázás – megtisztítani a levegőt a füsttől és az allergénektől, melyek a rhinitis-t súlyosbíthatják. Ha ilyen környezetben dolgozunk, legalább a helyiségeket szellőztessük át, amennyire lehet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php