10 tipp, hogy felpörgesd az emésztőrendszeredet!

Nem érezzük magunkat a legjobban? Az emésztőrendszer felpörgetése sok esetben segítséget nyújthat, ha furcsának, nehéznek érzékeljük gyomrunkat, kellemetlen a közérzetünk.

Szerencsére, erre megvannak a legjobb módszerek!

Ahhoz, hogy szervezetünk elegendő értékes tápanyaghoz jusson, olyan élelmiszereket kell fogyasztanunk, amelyek kielégítik az igényeit. Ha ezekhez nem, vagy csak kevésszer jut hozzá, problémák üthetik fel a fejüket, a nehéz gyomortól a székrekedésig. Az emésztőrendszer felpörgetése ezért igen fontos, melyre használjuk az alábbi élelmiszereket, módszereket.

1.Rostok: naponta 20-35 gramm rostra van szükségünk, amit a ropogós paprikából, babból, cseresznyéből, szőlőből, teljes kiőrlésű gabonából és dióból beszerezhetünk. Segítenek az emésztésben és a székrekedés kiküszöbölésében, jó hatással vannak a szívre és a vércukorra. Feltöltenek, ezért kevesebbet is eszünk, az emésztőrendszer felpörgetése már működik is.

dieta6

2.Rágjunk rágót: a rágás arra készteti a szervezetet, hogy nyálat termeljen, s ez kiegyensúlyozza a savat, amely a problémánkhoz köthető. A menta vagy a fodormenta irritáló lehet, válasszunk más ízt. Ha azonban jellemző ránk, hogy puffadunk, ezt a módszert mellőzzük – túl sok levegőt nyelhetünk feleslegesen rágózás közben.

3.Fogyás: amennyiben súlyt veszítünk, különösen a has tájékán, az nagymértékben könnyít a gyomorégésen, a gázképződésen, gyakori böfögésen. Orvosunk segíthet ésszerű étrendet kidolgozni, valamint testedző gyakorlatokat javasolni, hogy elérjük célunkat.

fogyókúra, diéta, fogyás

4.Kisebb tányér: ha kevesebbet eszünk egyszerre, de sűrűbben étkezünk, hozzájárulunk az emésztőrendszer felpörgetéséhez – megelőzzük az emésztési problémát, a puffadást, gyomorégést. A másik tipp: lassítsunk! Időbe telik, míg telítve érezzük magunkat, de kevesebbet ehetünk, mint terveztük.

diéta

5.Folyadék: elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez és az emésztőrendszer felpörgetése szempontjából is az elegendő folyadék. Kortyolgassunk vizet, gyümölcslét, teát – mivel az ételek egy részében is megtaláljuk a vizet, nem feltétlen kell szigorúan 8 pohárnyit meginnunk naponta. Orvosunk vagy egy dietetikus meg tudja mondani, mennyire van szükségünk, s mely italtípus a legmegfelelőbb számunkra.

6.Mozgás: a testmozgás sokat segít az emésztési gondokon, a puffadástól a székrekedésig. Legyünk aktívak, amely ezen felül a stresszt is csökkenti, s ne feledjük: a rossz hangulat, a feszültség is kiválthatja, hogy ne működjön megfelelően a gyomrunk.

sport_mozgas

7.Probiotikumok: ezek az ún. jó baktériumok. Joghurtban, gyümölcslében, ropogtatnivalókban és kiegészítőkben egyaránt megtaláljuk őket. Kutatók szerint a hasmenésen ugyanúgy segítenek, mint az irritábilis bélszindrómán (IBS) vagy a gyulladásos bélbetegségeken (IBD). Azt azonban nemigen lehet megmondani, mely állapotok esetén melyek a leghatékonyabbak.

8.Stressz, fekély, székrekedés: idegeskedtünk már úgy, hogy a gyomrunk is belefájdult? Agyunk és emésztőrendszerünk összeköttetésben van egymással, ezért is súlyosbíthatja a stressz a fekélyt vagy az irritábilis bélszindrómát. Segíthetünk magunkon, s az emésztőrendszer felpörgetésén, ha mindig szánunk időt a sportolásra, az elegendő alvásra, a relaxációra, meditálásra.

hasfájás

9.Mit is eszünk? Tartózkodjunk azoktól az ételektől, amelyek zavarnak minket. Van, akinek a jellemzően gázképző élelmiszerek okoznak gondot, mint amilyen a bab vagy a szénsavas üdítő, a zsíros, sült ételek és a sajt. Másoknál a savas típusok problémásak, például a citrusfélék, kávé, tea, paradicsom. Ha tisztában vagyunk vele, mi az, ami bánt, tegyünk az emésztőrendszer felpörgetéséről: ne fogyasszuk ezeket.

e-cigaretta

10.Káros dolgok: a dohányzás, az alkoholfogyasztás szintén mind-mind szerepet játszik abban, hogy közérzetünk rosszabb legyen. A cigaretta kifejezetten hozzájárul a savas reflux és a gyomorégés kialakulásához. A sok szeszes ital szintén felelős lehet a hasmenésért, gyomorproblémákért, de persze mindkét káros szenvedély felelős a komoly betegségekért is. Plusz tipp: csökkentsük a só fogyasztását, mert szintén puffadást okozhat – és mindig mossuk meg alaposan, amit megeszünk! Minden apróság számíthat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php