10 tipp a mikrohullámú sütő meglepő felhasználására

A gyógynövényszárítástól a krumplifőzésig

Napjainkban szinte minden háztartásban megtalálható a mikrosütő. Annak számos felhasználási módjai közül azonban általában keveset ismerünk. Lássuk, mit lehet még csinálni a mikróval a melegítésen kívül.

Ha van otthon mikrohullámú sütő, valószínűleg naponta alkalmazzuk, ha mást nem a reggeli tej megmelegítésére. A mikrosütő azonban számos felhasználási lehetőséggel rendelkezik, melyeket érdemes kipróbálni – időt takarítunk meg vele. Lássuk.

1.Gyógynövény-szárítás: a friss növényekből könnyen készíthetünk szárítottat, ha a leveleket egy rétegben két papírtörlő közé helyezzük és több mint 1 percig melegítjük magas hőfokon. A módszer legjobban petrezselyemmel, bazsalikommal és zellerlevéllel működik.

2.Diópirítás: oszlassuk el egy rétegben a diót mikrosütő-biztos edényben, s adjunk hozzá olajat vagy vajat – körülbelül fél teáskanálnyit minden csészényi adaghoz -, majd melegítsük az egészet nagyjából 1 percig magas hőfokon. Ellenőrizzük, készen vannak-e. Melegíthetjük apránként kissé tovább is, amíg enyhén barnává nem válnak és jó illatuk nem lesz.

3.Almasütés: ha azt szeretnénk, hogy az alma lágy legyen, hámozzuk meg, vegyük ki a csumáját, s egyben vagy darabokban melegítsük mikrosütőben. Töltsük meg vagy fedjük be egy evőkanálnyi vajjal, illetve fűszerrel, ha szükséges – például fahéjjal -, majd tegyünk rá sütőpapírt, s melegítsük magas hőfokon 2-3 percig. Fogyasztás előtt kissé hagyjuk hűlni!

4.Süssünk burgonyát: a mikrohullámú sütő felhasználásával jóval előbb juthatunk jóféle sült burgonyához, mint ha olajban sütjük. Először hámozzuk meg a krumplit, s villával csináljunk rajta pár lyukat. Így a gőz ki tud jutni. Egy burgonyát 7-8 percen át főzzünk a mikrosütőben, kettőt 10-12 percig, négyet 14-18 percig, vagy amíg meg nem puhul. Ne feledjük félidőben megfordítani a krumplikat.

5.Tojásrántotta: akármilyen furcsa, a mikrosütő felhasználásával tojásrántottát is készíthetünk. Üssük bele a tojást egy mikrosütő-biztos tálba vagy bögrébe, melyet nem ragadós olajspray alkalmazásával teszünk olajossá. Keverjük össze az evőkanálnyi tejet és vizet, majd főzzük magas hőfokon 30-45 percen át. Ismét keverjük meg és hagyjuk állni 2-3 percig.

6.Zöldségek párolása: rendezzük el a mikrosütőben a friss zöldségeket egy mikro-álló edényben. Adjunk 2-3 evőkanálnyi vizet és fedjük le fedővel vagy műanyag csomagolással. Győződjünk meg róla, hogy hagytunk helyet a gőz kiszivárgásának. A zöldségeket 3-7 percen át mikrózzuk, fajtától függően, vagy amíg lággyá nem válnak.

7.Készítsünk házi csirkelevest: kombináljuk össze a kockára vágott zöldségeket, a konzervbabot, a konzerv csirkehúst és húslevest mikrosütőben. Fedjük be műanyag csomagolással. A főzési idő változhat, általában 15-30 perc szükséges. A melegítés során feltétlenül keverjük meg a levest többször, így az egész kellően felmelegszik.

8.Fertőtlenítsük a mosogatószivacsot: összesen 1 percet vesz igénybe mikrosütő felhasználásával. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a baktériumok elpusztuljanak a konyhai szivacson. Nedvesítsük be őket, így nem kapnak lángra, s ellenőrizzük azt is, nincs-e fém súroló részük. Ha van, inkább mosogatógépben mossuk.

Tipp: a mikrosütő felhasználásakor mindig figyeljünk oda arra, lehet-e mikróba tenni az alkalmazandó edényt, tárolót. A műanyagot nem alkalmazhatjuk, ha megvan az esély rá, hogy a bennük levő vegyi anyagok átszivároghatnak az ételbe. Egyenletes főzéshez válasszunk kerek edényt, s daraboljuk az ételt egyenlő méretű darabokra, ha lehetséges.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php