10 évvel hamarabb öregszenek az orvosok, ápolók

Az egészségügyben dolgozó a saját egészségét áldozza fel mások egészségéért, észre sem veszi saját szervezetének gyorsuló romlását – hangzott el a Magyar Kórházszövetség idei Kongresszusán.

Az egyebek mellett a sürgősségi ellátást, az egynapos sebészetet, a betegbiztonságot és a kiégés szindrómát is tárgyaló tanácskozáson ismertetett új adatok szerint az osztályvezető főorvosok között a rák okozta halál előfordulása meghaladja a 80%-ot, ami az országos átlag több mint háromszorosa. A felmérés alapján a fővárosban a 40 éves koruk előtt elhunyt kórházi alkalmazott férfiak 74%-a, a nők 88%-a daganatban hal meg, és ez haladéktalanul vizsgálatot és intézkedéseket igényelne. Már öt év kórházi munka után a dolgozók 54%-a túlsúlyos, és a kórházi stressz is okozza, hogy a nővérek testtömeg-indexének alakulása 10 év alatt éri el a felső határt, ami után hatványozottan jelentkeznek a krónikus betegségek.

Merjünk nagyot álmodni, érjük utol Szlovákiát! – szorgalmazták a Forrásteremtés és finanszírozás szekcióban. Havi 4,5 Mrd Ft-tal nő az adósság, amelynek újratermelődése elkerülhetetlen, amíg az ellátások után járó díjtételek nem fedezik a valódi költségeket. A Kórházszövetség szerint legalább 100 milliárd Ft hiányzik az egészségügyből, és ezt a belső hatékonyság javításával képtelenség pótolni. Az összegen belül az elavult eszközök cseréjére 10 Mrd Ft kellene, a bérek emelésére 30 Mrd Ft. A számítások szerint már a GDP emelkedéséből jöhetne a rendszerbe kb. 30 Mrd Ft. Párhuzamosan kórházmenedzsmentről, számvitelről, pénzgazdálkodásról és változásmenedzsmentről is élénk eszmecsere zajlott a kórházak gazdálkodásának javítása érdekében.

gyerek korhaz

A 2011-ben megújított szakmai kollégiumi rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, dinamikusan, gyorsan és rugalmasan támogatja az egészségügyi államtitkárság munkáját. Megkönnyítette a szakmák közti egyeztetést, segítette új ellátási formák, pl. az otthonlélegeztetés bevezetését – hangzott el a Kórházszövetség Kongresszusán, amelynek résztvevői a kollégiumi rendszerben felhalmozott tudás még jobb kihasználását javasolták az ágazat vezetésének.

A Kórházszövetség kész minden szakmai segítséget megadni az átlátható, korrupció- és hosszú távon hálapénzmentes, világos viszonyok között működő egészségügy megteremtéséhez, ezért támogatja a gyógyszeripari szereplők Transzparencia Együttműködését. Az Együttműködésben részt vevő vállalatok nyilvánosságra hozzák az orvosokkal, a gyógyszerészekkel és az egészségügyi intézményekkel létrejött szerződéseik és a nekik nyújtott támogatások értékét.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.