10 dolog az életedben, aminek a sikere az alvásodtól függ

A megfelelő pihenés nélkülözhetetlen a test jó működéséhez

A kielégítő alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy fenntartsuk optimális egészségi állapotunkat és jó közérzetünket. Még étkezésünkhöz és edzettségünkhöz is hozzájárul. De miért is olyan fontos?

Az egészség csak akkor tartható fenn, ha megadjuk a szervezetünknek, amit igényel. Kulcsszerepet játszik ebben az alvás, amely nemcsak a jó közérzet és az egészség szempontjából fontos – a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend szempontjából is.

Napjainkban számos modern társadalomban mellőzik az emberek a kielégítő pihenést. Túl későn térnek aludni, túl sok dolgot vállalnak és nem jut idejük a kellő mennyiségű alvásra.

Pedig ennek hiányában a szervezet sem működik megfelelően.

Lássuk, mi mindenhez járul hozzá az alvás?

1.Jobb lesz a koncentráció és teljesítmény: számos tanulmány hangsúlyozza, hogy az alvás számos agyfunkcióhoz kapcsolódik, többek között a koncentrációhoz, a teljesítményhez, a kognitív funkciókhoz. Egy 2015-ös vizsgálat arra is rávilágított, hogy a gyermekek alvási szokásainak komoly hatása van viselkedésükre és tanulmányi teljesítményükre.

2.Kisebb a hízás esélye: máig nem teljesen világos, miért van összefüggés a túlsúly, az elhízás és a rossz alvási szokások között – ám több tanulmány is bizonyította már, hogy a kettő összekapcsolódik.

Egyes kutatók vitatkoznak ezzel, hiszen egyéb tényezők figyelembe vétele is szükséges, így például az alkoholfogyasztás, a 2-es típusú diabétesz, a fizikai aktivitás szintje, a képzettség szintje, a hosszú munkaórák és az egy helyben ülés ideje. A kevés alvás mindenesetre csökkenti az ember késztetését arra, hogy egészséges életmódot éljen.

3.A jó alvás jobb kalória-szabályozást is jelent: az alvás fontos, mert a súlygyarapodáshoz hasonlóan arra is vannak bizonyítékok, hogy a kellő mennyiségű pihenés segíthet kevesebb kalóriát fogyasztani a nap folyamán.

Az alvási szokások hatással vannak az étvágyért felelős hormonokra. Ha valaki nem alszik eleget, ez megzavarhatja a szervezet megfelelő étel-bevitel szabályozását.

4.Nagyobb sport-teljesítménnyel jár: ha legalább 7-9 órát pihenünk, az előnnyel jár a teljesítmény tekintetében – de a jó alvás azért is fontos, hogy kellő mennyiségű kalóriát és tápanyagot juttasson szervezetébe egy sportoló. A test ráadásul alvás közben gyógyul.

Jobb teljesítményintenzitást, több energiát, jobb koordinációt, gyorsabb sebességet és a mentális funkciók javulását is el lehet érni megfelelő pihenéssel.

5.Csökken a szívbetegség esélye: a szívbetegségek egyik legnagyobb kockázati tényezője a magas vérnyomás. Ha az alvás kielégítő, a szervezet magától szabályozza a vérnyomást. Ez mérsékeli az alvással kapcsolatos állapotok, például az alvási apnoe esélyét és elősegítheti a szív általános egészségi állapotának javítását.

6.Jó alvással nagyobb érzelmi intelligencia és szociális készségek érhetők el: talán meglepő, de az alvás összefügg az emberek érzelmi és szociális intelligenciájával. Aki nem alszik eleget, az nagyobb valószínűséggel érzékel problémákat mások érzéseinek, arckifejezésének megértésében és kisebb az empátiája.

Foto:123rf.com

7.A jó alvás fontos a depresszió megelőzésében: hosszú ideje vizsgálják a kutatók az alvás és a mentális egészség kapcsolatát. Az alváshiány és a depresszió között határozottan van kapcsolat.

Több tanulmány mutatott rá, hogy a kevés alvás számos öngyilkossághoz járul hozzá. Az is kiderült, hogy az álmatlansággal, alvászavarokkal küzdő emberek körében nagyobb a depresszió jelentkezésének esélye.

8.Kisebb a gyulladás valószínűsége: a megfelelő mennyiségű pihenés hozzásegít, hogy csökkenjen a szervezetben a gyulladás. Kutatók szerint van összefüggés az alváshiány és a gyomrot- illetve béltraktust érintő gyulladásos bélbetegségek között. A kevés pihenés hozzájárulhat ezek kialakulásához és ez visszafelé is hat, mivel a betegségek alváshiányt idézhetnek elő.

9.Jó alvás – erősebb immunrendszer: a kellő mennyiségű alvás segít a szervezet regenerálásában és felépülésében. Ez alól nem kivétel az immunrendszer sem. Egyes kutatások kimutatták, miként segítheti a jobb alvásminőség a szervezetet a fertőzések leküzdésében. A szakemberek azonban még nem értik pontosan a mechanizmus működését.

Foto:123rf.com

Mennyi alvás kell egy embernek?

Ez természetesen korfüggő. A jó alvással járó előnyök akkor jelentkeznek, ha mindenki a neki megfelelő mennyiséget alussza.

Nem érdemes túl sokat aludni, mivel egy ausztrál kutatás szerint a túl sok alvás épp úgy korai halálhoz vezethet, mint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás vagy éppen a dohányzás.

A túlalvás olyan káros, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás

Újszülöttek (0-3 hónap): 14–17 óra.

Csecsemők (4-12 hónap): 12-16 óra.

Kisgyermekek (1-2 év): 11-14 óra.

Óvodások (3-5 év): 10-13 óra.

Iskoláskorúak (6-12 év): 9-12 óra

Tizenévesek (13–18 évesek): 8–10 óra.

Felnőttek (18–60 év): 7 vagy kicsit több óra.

Felnőttek (61-64 év): 7-9 óra.

Felnőttek (65 év felett): 7-8 óra.

Az órák száma mellett az alvás minősége is fontos

Rossz alvásminőségre utal, ha az ember rendszeresen felébred az éjszaka közepén, illetve nem érzi magát kipihentnek megfelelő mennyiségű alvás után sem.

Mit tehetünk azért, hogy jobban aludjunk?

Ha eleget aludtunk, ne feküdjünk le napközben is. Minden este ugyanakkor térjünk aludni. Töltsünk elég időt a szabadban és legyünk aktívak a nap folyamán. Emellett szánjunk időt a stresszcsökkentésre: testmozgással, terápiával vagy bármilyen más módon.

Forrás: Napidoktor.hu