10 + 1 top lakberendezési tipp februárra

Mit érdemes elvégezni otthon, mielőtt beköszönt a tavasz?

A februári hónap a maga hideg időjárásával tökéletesen alkalmas arra, hogy otthonunkat kissé felfrissítsük, rendszerezzük a dolgokat, s előre tervezzünk a melegebb napokra. Milyen lakberendezési tippekkel élhetünk februárban?

A február ideális hónap arra, hogy még egy kicsit élvezzük a téli otthoni kényelmet, finom ételeket készítsünk, olvassunk délután vagy esténként, s jó filmeket nézzünk a családdal.

Az otthon felfrissítésére, rendszerezésre és a melegebb napokra készülésre is alkalmas azonban ez az időszak.

Lássuk, milyen lakberendezési tippeket érdemes február folyamán átgondolni, véghezvinni?

1.Forgassuk meg a matracokat! Friss ágynemű felhúzása előtt szánjunk erre pár plusz percet, ha eddig nem tettük. Meghosszabbítjuk vele a matrac életét, ha pár havonta megforgatjuk.

2.Pakoljuk össze a már nem használt ágyneműket, takarókat, törölközőket és ajándékozzuk el! Ez különösen ajánlott, ha az utóbbi időben már több újat is vettünk helyettük és nem fogjuk a régieket használni már. A fedél nélküli embereknek, az állatgondozóknak mindig jól jön az ilyesmi. A nagyon elhasznált darabokból pedig készíthetünk szőnyeget vagy takarításhoz használatos rongyokat.

3.Tisztítsuk meg a bejáratokat! Fontos februári lakberendezési tipp: a téli időjárás miatt a bejárat megcsúnyulhat és elhasználódhat a só, az olvadó hó miatt (is). Takarítsuk fel szépen és mossunk fel az erre alkalmas padlókon. Tartsunk az ajtó mellett néhány régi rongyot, hogy a belépéskor összegyűlő koszt, sárnyomot mindig gyorsan eltüntethessük.

4.Tartsuk jég- és hómentesen a bejáratot! Ha esik a hó vagy jegesedik a bejárat előtti rész, érdemes hamar elkezdeni ellapátolni a havat és sót leszórni, mert veszélyes lehet ránk és vendégeinkre nézve is. Jobb gyakrabban lapátolni, mint egyszerre sokat!

5.Készítsünk el ételeket későbbre! Mivel a téli időben többet tartózkodunk bent, jó ötlet, ha ilyenkor előre lefőzünk több adag ételt. Használjuk el a hűtőből, ami már közeleg a lejáratához, vagy amiből több van, bármit, amelyből lefagyasztható, később is jól használható ételt készíthetünk. A leves, a pörkölt vagy bármilyen más finom étel elővétele a fagyasztóból jelentősen megkönnyíti hétköznapi estéinket!

6.Rendezzük újra a polcokat! Ésszerű lakberendezési tipp február folyamán, szabadidőnkben lepakolni a könyvespolcokról és szépen rendbe rakni mindent. Amit már nem olvasunk és sosem fogjuk elővenni, azt nyugodtan adományozzuk el. Frissítő érzés lesz ránézni a megújult polcokra!

polc

7.Frissítsük fel a filmtárunkat is! A DVD-k és a tévé helye körül általában nagy a rendetlenség egy idő után. Takarítsuk ki alaposan a területet, tegyük meghittebbé, kellemesebbé a tévénéző sarkot – párnákkal, takarókkal, tompítható fényekkel. Majd válogassuk ki a valóban nézett, használt filmeket és játékokat. Amelyek már nem kellenek, azokat ajándékozzuk el.

8.Tegyük a helyet melegebbé! Fontos februári lakberendezési tipp: otthonunkban mindig lehetnek rések, ahol befúj a szél, be tud jutni a hideg. Törölközőkkel vagy már nem használt ágyneművel, takaróval tömjük be az ablakok, ajtók alját. A helyiségek ajtaját, ahová keveset megyünk be, csukjuk be. Energiatakarékosság szempontjából mindegyik jó ötlet.

9.Ellenőrizzük a fürdőszobát! A nedves helyiségben gyakran penész alakulhat ki. Nehéz lehet minden fürdőben megfelelő szellőzést biztosítani, amikor otthonunk zárva van a téli hideg miatt. Alaposan takarítsuk fel a helyiséget, különös figyelmet fordítva a habarcsra, a mennyezetre és minden olyan helyre, ahol felesleges nedvesség gyűlhet fel.

10.Tisztítsuk meg a szárító, szellőző nyílást! Okos lakberendezési tipp februárra: a szöszök felgyűlése sem jó, ezért évente legalább egyszer ki kell tisztítani a szárítógépet, a légkondicionálót. Télen a hó blokkolhatja is a kültéri egységet, ezért a legjobb ellenőrizni, melyikkel mi a helyzet.

+1.Tervezzünk előre a melegre! Friss virágokkal mindig fel lehet dobni otthonunkat. Hetente állíthatunk másikat a vázába, amellyel már a tavasz közeledtére is rá tudunk hangolódni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php