Szex és Kambodzsa

A nemi szerv, a szeretet palotájának tisztelete ősidők óta jelen volt a khmer kultúrában. A legszentebb helyre csakis egy ember léphet be.

A tisztaság megőrzése a mai modern időben is a legfontosabb a kambodzsai fiatalok számára. Kizárólag olyannal akarnak megházasodni, akinek még soha nem volt kapcsolata mással. Kambodzsában a házasságot úgy tekintik, hogy az csak egyszer van az életben, ezért a legnagyobb szertartásnak számít.

A khmer esküvők Kambodzsa eredetének gyönyörű legendáját jelképezik, párhuzamban az első khmer herceg, Preah Thong és naga hercegnő, Neang Neak házasságával.

A khmer esküvőkön a pár királyi öltözéket visel, és többször is átöltözik különböző színű ruhákba, egy-egy szertartási részt követően. Ezen ceremóniák jelentőségét az idősek magyarázzák el a fiatalabb generációnak. Az eseményt végig tradicionális hangszereken játszott élő zene kíséri.9937A nap kezdetekor a menyasszony a szülői háznál várakozik, míg a vőlegény a családját és barátait egybegyűjtve a menyasszony háza felé menetel, amely Preah Thong herceg utazását jelenti, hogy találkozzon menyasszonnyával, Neang Neak hercegnővel.

A násznép tálakon visz megannyi gyümölcsöt, ajándékot, italt, khmer desszertet ? banánlevélben kifőzött töltött ragacsos rizs, amelyek közül a kisebbik, szögletesre hajtogatott édesség a női nemi szervet, a nagyobbik, henger alakú pedig a férfi nemi szervet jelképezi ? amelyeket a menyasszony szüleinek ajánlanak fel. A menetet tradicionális zene kíséri.

Egy tiszteletben álló, a menyasszony házából való családtag fogadja a vőlegény menetet, s ha elégedett a felajánlással, humoros szócsata után behívja a vőlegényt a házba.9938A khmer kultúrában a legfontosabb a családi kötelék. Minden fontos eseményen a családot és barátokat felkérik, hogy legyenek részesei az ünnepségnek és adjanak áldást. A szülőktől és tőlük kérnek engedélyt a házasélet megkezdéséhez. A már eltávozott családtagokat, barátokat is meghívják a szertartásra, hogy ha testben nem is, de szellemben ott legyenek, végignézzék az esküvőt és áldásokat osszanak. Ezt az időt azoknak szentelik, akik a szívükhöz közel állnak és emlékezni akarnak rájuk, hogy megosszák velük is a boldogságukat, örömüket.

Hagyományosan három-öt, vagy akár hét szerzetes oszt áldást, akiket különösen az adott pár számára választottak ki a szerzetesek. Az áldás adása után a pár szülei és maga a pár is általában egy új szerzetesi ruhát ad ajándékba nekik, ezzel fejezik ki hálájukat.

Más szertartás alatt nyugodtan fel lehet állni, meg lehet mozgatgatni a lábakat (ugyanis féloldalasan kell ülni, nem szabad keresztbe tett lábbal), ki lehet menni, azonban a szerzetesi áldás alatt tisztelettel kell csendben maradni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.