Portugália híres italai

Nem csak a finom ételeket, hanem az ország legjellegzetesebb italait is érdemes megízlelnünk Portugáliában járva.

Ha igazán magunkévá akarjuk tenni a portugál életérzést, akkor ki kell próbálnunk a helyi specialitásokat. Jelen cikkünkben három különleges – alkoholos – bebida kerül bemutatásra, melyet körutazásai és városlátogatásai során mind meg lehet kóstolni eredeti környezetében.

A világhírű portói: a britek találták föl. Amikor 1678 – ban az angolok háborúzni kezdtek a franciákkal, azok beszüntették a bordeaux-i exportálását, az angoloknak pedig hamar utánpótlásról kellett gondoskodniuk, így a portugálokhoz fordultak segítségért. A portugáloknak volt ugyan bora, de az meg se közelítette a bordeaux-i színvonalát, ráadásul az Angliába szállítás közben gyakran megecetesedett. Hogy ezt megelőzzék, a brit kereskedők rájöttek, hogy ha hordónként bizonyos mennyiségű brandy-t adagolnak a vékonyka borhoz, akkor annak magas alkoholja természetes úton tartósítja a bort. Így született meg a portói bor.

wine_decanting2

Ugyan a karakteres és erős (19-20 fokos!) desszertbort nem Porto városában, hanem Vila Nova de Gaia pincéiben (a folyó torkolatánál, a bal parton, Portóval átellenben) tárolják, a “portói bor” nevet a 17. század második felétől használják – azért ez a név terjedt el, mert a bort Porto kikötőjéből szállították az egész világra.

Nem könnyű kiigazodni a portói világában. A ruby azt jelenti, rubinvörös. Ezt a bort arra szánták, hogy fiatal korában fogyasszák, így háromévesen kerül forgalomba. Általában hordót nem nagyon látott, inkább rozsdamentes acéltartályokban érik össze friss, gyümölcsös ízvilága. Az LBV annyit tesz, mint Late Bottled Vintage, vagyis későn palackozott portóit jelent. Ezek a borok szintén kitűnő, de nem deklarált évjárat terméséből készülnek.

Ezek még mindig nagyon gyümölcsösek. A tawny barnás-narancsos színt jelent. Az alap tawny több évjárat házasításából született, átlagosan hároméves, fahordóban érlelt bort jelöl. Az évjáratos, érlelt tawny-k10, 20, 30, sőt nem ritkán 40 éven keresztül érlelt, kisimult, elegáns, finom, nemes borok.

tawny

A Ginginha (ejtsd: zsinzsinya) nem más, mint egy meggylikőr. Erre legyinthetnénk is, hogy ugyan már, mit tudhat egy likőr? Valami titka biztosan lehet a Francisco Espinheira szerzetes által tökéletesített italnak, hiszen évente 150 000 liternél is többet készítenek belőle a portugálok. A likőrt fahéjjal ízesítik és az egész meggy is ott mosolyog ránk a poharunkban.

Szabadidőben mindenképp ajánljuk a legeredetibb helyen kipróbálni e nedűt, mely a központi tér, a Praça de S’o Domingos sarkán méri már ötödik generációja óta a meggylikőrt. A festői szépségű, ékszerdoboz kisvárosban, Óbidosban viszont különleges a Ginginha szervírozása: itt egy aprócska csokoládécsészébe öntik a likőrt, melyet utána meg is tudunk enni. A Ginginja ráadásul nem is drága: egy kupicát szinte mindenhol 1 eurós egységáron adnak.

ginginha_liquor_bottles

Lehet egy bor zöld?! Igen! Portugáliában semmi sem elképzelhetetlen. A zöld ebben az esetben sem a bor színét, sem az esetleges éretlenségét, hanem a frissességét jelenti. Kevésbé ismert különleges borról van szó, mely az ország északi területein termő, speciális szőlőfajtájából készül. Fontos tudnivaló, hogy ezt a bort nem szabad őrizgetni éveken át: a palackozástól számított egy éven belül el kell fogyasztani, mivel később már veszít az élvezeti értékéből. A “zöld bor” (vinho verde) a nyári forróságban kitűnő szomjoltó. Javasoljuk kipróbálni e frissítő italt Ponte de Lima folyóparti városkában, bármelyik helyi étteremben.

vinho verde

Tipp: érdemes hazautazáskor, a repülőtéren megvásárolni a kedvenc portugál italunkat, akár magunknak, akár ajándékba. Így nem kell aggódnunk, hogy a bőröndünkbe téve eltörik az üveg, a kézipoggyászunkban viszont nem engedik fel a biztonságiak. A becsekkolás után (a tranzitban) vásárolt termékeket gond nélkül fel lehet vinni a fedélzetre. Itthon, amikor belekortyolunk és megosztjuk szeretteinkkel e különleges ízeket, újra és újra felelevenedik bennünk a gyönyörű és élményekkel teli utazásunk Tengerész Henrik országában. 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.