Fedezd fel velünk India építészetének néhány remekművét

India kontinensnyi ország, és mint ilyen, ősi ázsiai kultúrák, vallások, népek olvasztótégelye.

A világ egyik legnagyobb és legsűrűbben lakott egzotikus országa a színek, illatok, ízek hihetetlen kavalkádjával kényeztet minket. A megannyi kulturális élmény, az emberek örökre nyomot hagy emlékezetünkben, ahogyan építészeti remekei is.

India építészete ugyanígy valami egészen egyedi, semmihez sem hasonlítható és semmivel sem összetéveszthető, abban a pillanatban, ahogy rátekintünk egy-egy épületre, tudjuk, hogy az Indiából való. Miért is?

Taj Mahal – Fotók: Mosaddiq Reza Qummi

A különböző művészeti formákra, a díszítőművészetekre jellemzőek India sokszínű vallási életét tükröző, viharos történelmi korokra bontható stílusai. Ugyanakkor számtalan művészeti motívum szinte változatlanul fennmaradt az évezredek során. Az indiai építészet mesésen ötvözi az uralkodó történelmi időszakok muszlim, hindu, és egyéb nagy vallások építészeti elemeit, stílusát. Amíg a muszlim építészet nagyrészt márvánnyal dolgozik – lásd pl. a leghíresebb épület, a Taj Mahal –, addig sok épületben már az Indiában megtalálható vörös homokkövet is használják és a díszítő elemek között szintén keverednek az alapvetően pl. a Mughal időszak épületeiben is a hindi díszítő elemek.

Jama Masjid – Fotók: Mosaddiq Reza Qummi

Delhi és India látványosságainak nagy része az Unesco által a Világörökség részének nyilvánított épület, ilyen például a Jama Masjid mecset, amely India legnagyobb mecsete, az iszlám építészet kiemelkedő eredményeként két 40 méter magas minaretje magasra tör az ég felé. Csodás vörös homokkőből épült, mint India épületeinek nagy része.

Szintén Delhi világhírű épületeinek egyike a  Humayun’s Tomb, amely India első kerti sírhelye, Humayun, a Mughal dinasztia második uralkodójának fő (első) felesége, Haji Begum építette a 16. században. Sok későbbi híres építményt inspirált, mint például a Taj Mahalt is. A Lodi építészet eme remekének teraszairól a környék egzotikus növényzetű tájaira és a város távolabbi részeire is ellátni. Egzotikus kertjében trópusi madarak csivitelése teszi teljessé az amúgy is mesés élményt. Építése 1565-re tehető, míg a befejezés 1572-re, az építkezést Mirak Mirza Ghiyath vezette.

Humayun’s Tomb – Fotók: Mosaddiq Reza Qummi

A mára már India szimbólumává vált Taj Mahal Agra városában található, Uttar Pradesgh államban, a Mughal építészet remeke. A híres épület nem mutatja meg azonnal magát, a bejáraton túl még egy hatalmas kapu takarja el és csak azon bejutva válik láthatóvá teljes szépségében a „Dream in Marble” azaz „Álom Márványból” világhírű épülete. Története ismert, Shah Jahan építette imádott felesége. Arjumand Banu Begum, vagy ismertebb nevén Mumtaz Mahal emlékére. A hagyományos homokkövet itt fehér márvánnyal helyettesítették, amitől az egész épület légies és könnyed, hatalmas méretei ellenére. Mögötte folyik csendesen a Yamina folyó, melynek túloldalán Shah Jahan fekete márványból tervezte megépíteni a Taj Mahal párját a saját emlékére, de ezt megakadályozandó fia nemes egyszerűséggel bezárta az Agrai Erőd egyik szárnyába, ahol még hét évet élt – ahonnan egyetlen vigasza az volt, hogy láthatta minden nap a Taj Mahalt.

Lucknow – Fotók: Mosaddiq Reza Qummi

A Chota Imambara impozáns épülete Lucknowban található, a Mughal korszak remeke Uttar Pradesh államban. Az imamarát vagy gyülekezeti csarnokot Muhammad Ali Sah építttette saját mauzoleumaként, valamint édesanyja számára, akit mellette temettek el.

Itmad-ud-Daulah avagy sokak által bébi Taj-Mahalnak nevezett csodálatos kis hófehér vagy inkább elefántcsont mauzóleum szintén. a folyó mentén feljebb fekszik, építője Nur Jahan, aki apja, Mirza Ghias Beg, másnéven Itmad-ud-Daulah és anyja tiszteletére építtette. Mumtaz Mahal szüleinek maradványai is itt kerültek elhelyezésre. Ez az épület is összetéveszthetetlen jellegzetes, lótuszvirág szimbólummal díszített kupoláival, színes belső falfestményeivel. Az épület és az azt körülölelő trópusi kert a szokásos négyes egységekre van osztva, a muszlim-indiai építészet szabályai szerint.

Fotók: Mosaddiq Reza Qummi

A fenti mesés épületeket hasonlóan mesés színvonalon mutatja meg számunkra képein Mosaddiq Reza Qummi indiai fotóművész, újságíró, akinek képeivel még közelebb kerül hozzánk a valóban mesés Kelet.

Szöveg: Szeszler Szilvia
Fotók: Mosaddiq Reza Qummi

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.