A kitartás és a reggeli nyugalom országa

A legenda szerint, a koreaiak ősapja a mennyek urának fia és egy fokhagymát evett medve házasságából született.

Sokan egyetértenek azzal, hogy a tolerancia és a béke nem ugyanaz. Lehetünk toleránsak egy gondolkodásmóddal, egy kultúrával vagy egy vallással szemben, de ez még nem azt jelenti, hogy áthidaltuk a szakadékokat. Az sem megy, ha színlelt egységet teremtünk azzal, hogy ráerőltetünk egy országra olyan dolgot, ami nem az övé. A kölcsönös megértés, elfogadás egy közös céllal a középpontban vezet a tartós harmónia, vagy a béke megteremtéséhez. Az egység, nem szürkévé gyurmázott egyveleget jelent, hanem egy színpompás, ragyogó szivárványt.

Az európai gondolkodásmódtól és kultúrától teljesen eltér az ázsiai, s eközül is a koreai mentalitás. Ahhoz, hogy egy kicsit jobban megértsük őket ? hisz itt hazánkban is jelentős számmal képviseltetik magukat ? meg kell ismernünk az ő történetüket és kultúrájukat is.10114Olyan ötezer évvel ezelőtt az égben élt egy Hwan-in (A menny ura) nevezetű király több fiával, köztük Hwanunggal. A fiú jobban érdeklődött az emberek élete után, mint az égi ország bősége iránt. Egy nap Hwan-in király leküldte fiát az emberi világba egy háromezer fős csapattal. A Taebaek-hegy nyírfájának fája alá érkeztek. Ez a Shindansu, azaz szentfa. Hwanung ezt a környéket elnevezte Shinshinek (Isten városa), majd összegyűjtötte népét és megkezdte a kormányzást.

Az egyik nap összetalálkozott egy medve és egy tigris. Mindketten emberekké szerettek volna válni. Hwanung mindkettőnek adott fekete ürmöt és fokhagymát, majd azt mondta nekik, hogy menjenek egy sötét barlangba, ahova a Nap nem süt be, egyék ezeket és könyörögjenek száz napig, hogy a kívánságuk beteljesüljön.10235Nagyon megörült a medve és a tigris, rögtön fogták is a növényeket és igyekeztek a barlangba. A huszonegyedik napon a tigris már annyira éhes volt, hogy aludni sem bírt, így feladta, s elmenekült a barlangból. De a medve a végezetekig kitartott. A türelem meghozta az eredményt. A medve egy gyönyörű nővé változott. Az emberek a ?medvéből lett nőnek?, Ungnyeo-nak nevezték el.

Ungnyeo nagyon hálás volt. Egy idő után mégis szomorkodott, mert nem volt férje. Elment a szentfához, és gyermekáldásért könyörgött. Hwanung meghallotta az imákat, és feleségül vette. Született egy fiú gyermekük, aki nem más, mint Dangun, ami annyit tesz, alapító.

Dangun uralkodásának ötvenedik évében, i.e. 2333-ban Phenjang szomszédságában létrehozta a dinasztia székhelyét, és az országot Chosun-nak nevezte, amit 1500 évig kormányzott. Chosun jelentése a nyugodt reggel országa.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.