Viszlát menstruáció, viszlát szex?

A változókor után lehetne igazán felszabadult a szexuális élet egy nő számára, mégis, nagyon sok esetben a szex menopauza után szinte el is marad – és ennek fizikai okai is vannak…

Vannak hölgyek, akik már a menopauza előtti időszakban sem igazán kívánták a szexet, mások azonban igen. Sőt, amikor megszűnik a menstruáció, gyakorlatilag egyszerűbbé is válik minden – még a nem kívánt terhességtől sem kell tartani. Csakhogy a szex „technikája” némileg nehezebbé válik a menopauza után – derítette ki egy tanulmány. Ennek ellenére a nők többsége szeretne szexuálisan aktív maradni, amíg csak fontosnak tartja azt.

A JAMA Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmány 354, 40 és 60 év közötti nő körében végzett felmérést. A tanulmány kezdetekor valamennyien szexuálisan aktívnak vallották magukat. Négy esztendőn keresztül minden évben kérdőívet töltöttek ki menstruációjuk állapotáról és fizikai egészségükről. A negyedik évben kifejezetten a szex menopauza utáni működéséről kérdezték őket – milyen a szexuális étvágyuk, mennyire könnyű vagy nehéz elérniük az orgazmust, van-e valamilyen problémájuk az izgalommal, a hüvelyszárazsággal, esetleg éreznek-e fájdalmat közösülés során, hogy rávilágítsanak az időskori szex esetleges nehézségeire.

„A négy év után a tanulmányban részt vevő nők 85 százaléka szexuálisan aktív maradt, de közülük nagyobb valószínűséggel maradtak azok a fehérbőrű, kisebb testsúllyal rendelkező hölgyek, akiknek egyébként is sokat jelentett a szex. Ők háromszor akkora eséllyel folytatták a szexuális életet menopauza után is, mint azok, akik számára a szeretkezés sosem volt annyira fontos” – hangsúlyozta a tanulmány vezetője, Dr. Holly Thomas, általános belgyógyászati munkatárs a Pittsburgh-i egyetem egészségügyi iskolájából.

menopauza02

A jó hír az, hogy ha valaki úgy válik középkorúvá, hogy közben szexuális még mindig aktív, nagy eséllyel a szex menopauza után is folytatódni fog.

Ami azonban a kutatókat meglepte: a legtöbb nő rosszul teljesített a szexuális funkciókat érintő kérdések terén. Sőt, jelentős fizikai nehézségekről számoltak be.

Dr. Thomas szerint ez jó néhány dolgot jelenthet. Az első az, hogy a vizsgálat, melyet premenopauza időszakában levő nőknek terveztek, nem tükrözi pontosan a középkorú hölgyek szexuális életét. Úgy véli, a menopauza után is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a csókolózásra, a gyengéd érintésekre, mielőtt a közösülés megtörténik, és a tanulmány erre nem igazán tért ki. Jelentheti még azt is, hogy a nők szexuális segédeszközöket használnak, például síkosítót, hogy felülkerekedjenek ezen a problémán, de a tanulmányban erről sem esett szó.

A menopauza területén szakember Dr. Margery Gass, a Cleveland klinika szülész-nőgyógyásza, aki azonban nem vett részt a tanulmányban, elmondta, a dologban nincs semmi meglepő.

„A szexuális aktivitás minősége, ahogy a hölgyek idősödnek, jóval több kérdést vet fel, mint néhány fizikai funkció nehézkesebb működését az időskori szex során – a nők a menopauza idején fizikailag és lelkileg is igen nehéz időszakon mennek keresztül, de ezen lehet és kell is segíteni” – sommázta a szakember.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.