Veszélyesek lehetnek az antibiotikumok a terhesség alatt

Komoly veszélyt jelenthetnek bizonyos antibiotikumok a magzatra az első trimeszterben, ezért igyekeznek kerülni azok alkalmazását. Ez azonban nem is olyan egyszerű, hiszen a szervezet immunműködése ilyenkor visszafogott, vagyis a fertőzések, illetve a felülfertőzések gyakorisága is megnő.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Több fajta antibiotikum

A penicillin felfedezése óriási lökést adott az orvostudománynak a bakteriális fertőzések elleni védekezésben. De természetesen a fejlődés itt nem állt meg, és egyre – másra jelentek meg az újabb és újabb antibiotikumok. Köztük is az úgynevezett makrolidok.

Ezek használatával kapcsolatban már igen régóta folyik a vita, mivel a szakemberek egy része biztonságosnak tartja őket, egy részük azonban nem, ha kismamáknál kell alkalmazni azokat. Több tanulmány is készült a témában, de teljes egyetértés még így sem született. A jelenlegi ajánlás alapján akkor adják a makrolidokat, ha penicilinérzékenység áll fent, vagy a hatékonysággal van gond.

Egy friss tanulmány most sajnos rámutatott, hogy a makrolidok alkalmazása a terhesség során gondot okozhat. Az első trimeszterben adott makrolid antibiotikumok sajnos másfélszeresére növelik a fejlődési rendellenességek kialakulásának esélyét, különös tekintettel a kardiovaszkuláris rendellenességekre.

Miért kell sokszor?

Tény, hogy a várandósság során a kismamák többsége kénytelen antibiotikumot szedni. Ezek a szerek azonban a placentán keresztül a magzathoz is eljutnak, és ez bizony sokszor nem éppen szerencsés. Hogy miért van szükség antibiotikumos kezelésre olyan sokszor a kismamáknál?

A várandósság során az anya teste egy kis segítséggel egy másik embert hoz létre, azonban ahhoz, hogy ez a másik ember jobb, “fejlettebb” lehessen, mint az anyja és az apja, így csak félig azonos genetikailag a szülőkkel. Ennek köszönhetően magával hozza az anya és az apa genetikai tulajdonságait is, ami hatalmas előny. Azonban a hátránya is megvan. Amíg az anya testében van a magzat, addig – mivel csak félig azonos az anyával – a test idegenként ismeri fel. Az idegen dolgokat pedig megtámadja, megöli és eltávolítja, ha csak lehetősége van rá” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

A várandósság kialakulásával egy időben az immunrendszer egy jelentősen visszafogott, csökkent működésre áll át. Ez teszi lehetővé, hogy az anya 9 hónapon keresztül a testében hordhassa magzatát anélkül, hogy immunrendszere kárt tenne abban. Ez azonban azt is jelenti, hogy a kismamák bizony fogékonyabbak a fertőzésekre is, különös tekintettel a hüvelyi fertőzésekre.

Fotó: 123rf.com

Komoly gond

A nők életében a hüvelyi fertőzések legalább egyszer megjelennek. Rendszerint nem is okoznak különösebb gondot, pár nap alatt túl is vannak rajta. Más a helyzet azonban várandósság során. Mivel az immunrendszer visszafogottan üzemel, így a fertőzések is komolyabb gondokat tudnak okozni, és hosszabb ideig vannak jelen. Sajnos tény, hogy jelenleg a vetélések és koraszülések több, mint 70%-ért (!) a felszálló hüvelyi fertőzések tehetőek felelőssé.

Ez ellen azonban lehet tenni. Várandósság során különösen kerülni kell a hideg felületeken való ücsörgést, a nyilvános WC használatát, vagy éppen a tanga hordását. De minden elővigyázatosság ellenére is sok múlik az immunrendszeren. Éppen ezért a terhesség során is érdemes azt támogatni, az ilyenkor megfelelő anyagokkal.

A cink és a réz antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal bírnak a szervezetben, vagyis mindenképpen érdemes odafigyelni a megfelelő bevitelükre. Ez sajnos ma már csak étkezéssel nem megvalósítható, de a várandósvitamin nagyon jó alternatívát jelent. Ehhez azonban mindenképpen tartalmaznia kell ezt a két anyagot, méghozzá citrát és glükonát formában (cink-citrát, réz-glükonát). Így ugyanis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul (ez ráadásul minden anyag esetében igaz, nem csak a réz és a cink felszívódásánál).

A készítmény komplexitása is fontos. Mind a cink, mind a réz megtalálható önmagában is a patika polcain. Csakhogy ez a két anyag elősegíti egymás felszívódását. Ilyen kapcsolat van a C-vitamin és a vas vagy a D-vitamin és a kalcium között is. És persze az sem véletlen, hogy ezeket említettük, hiszen az immunrendszer segítéséhez a cink és a réz mellett számos más anyagra is szükség lehet. De arra figyeljünk, hogy a várandósság során a trimesztereknek eltérő a tápanyagigénye is, vagyis a kiválasztott készítménynek megfelelő tagoltsággal és összetétellel kell kiszolgálnia ezt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.