Veszélyes tünetek, amikre figyeljenek a kismamák

Kezdő anyukáknál gyakori, hogy egyes tüneteik miatt azonnal orvoshoz sietnek. De mit kell valóban intő jelnek tekinteni?

Minden ember és minden nő más, így a várandós kismamáknál is személyfüggő, ki hogyan reagálja le korábban soha nem tapasztalt tüneteit. A nem túl erős, elviselhető fájdalom miatt egyikük mindjárt orvoshoz rohan, míg a másik igyekszik nem figyelni rá. Vannak azonban esetek, amikor igenis jelentőséget kell tulajdonítani bizonyos tüneteknek.

Melyek azok a tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni?

Sajnos akad a kismamák között olyan, aki figyelmen kívül hagyja a veszélyes jeleket is. Úgy gondolják, mivel korábban nem éreztek ilyesmit, ez is normális velejárója a terhességnek, vagy csupán nem akarnak vészmadárnak tűnni. Pedig vannak esetek, amikor nagyon is sokat jelent egy-egy ilyen tünetre időben reagálni!Vérzés az első trimeszter alatt.
A vérzés több dolgot is jelenthet a terhesség alatt. Ha erős, és komoly hasüregi fájdalom kíséri, a terhes nőnek menstruációs görcsre emlékeztető érzése van, gyengének, bágyadtnak érzi magát, ez akár méhen kívüli terhesség jele is lehet és életveszélyt jelent a kismamára nézve!

A menstruációs görcsökkel kísért heves vérzés ugyancsak lehet a vetélés jele a második trimeszter korai szakaszában. Megkülönböztetésképpen, a harmadik trimeszterben a hasüregi fájdalom a méhlepény leválást jelzi. Az orvosok szerint azonban általában a vérzés komoly gondot jelezhet, így mindenképp ajánlott felkeresni a szakorvost.
Minden vérzéses tünetnek kiemelt figyelmet kell szentelni: a legokosabb azonnal hívni a doktort és felkeresni.Heves rosszullét, hányás. Amikor a hányinger és a hányás olyan szintet ér el, hogy már szinte semmi nem marad meg az emberben, okvetlenül orvost kell hívni!
Ez ugyanis nagyon veszélyes szituáció, kiszáradással fenyeget!
Az ásványi anyag veszteség a magzatot is súlyosan veszélyezteti, koraszülést eredményezhet, vagy születési rendellenességgel járhat.
A rosszulléteknél általában kérhetjük az orvos tanácsát, aki változtatásokat javasolhat az étkezésben, ajánlhat olyan élelmiszereket, amelyekkel könnyebben megbirkózik a kismama. Ezáltal olyan étrendet is kialakíthat, amely neki és a babának is megfelelőbb.

Ha a baba kezd kevésbé aktív lenni…

A kismamák számára nagy élmény, amikor a kisbaba mocorogni, rugdosni kezd, mozgása az anya számára olykor már igen megterhelő is lehet. Ha azonban úgy tapasztaljuk, mintha az aktivitás alábbhagyott volna, ez azt jelezheti, hogy nem jut elég oxigénhez, vagy tápanyagokhoz a méhlepényen keresztül. Meg lehet állapítani, hogy csak átmeneti-e az állapot. A szakorvosok szerint érdemes ilyenkor hideget inni vagy valamit enni, majd egyik oldalunkra fekve figyelni, hogy a mozgás változik-e.
A mozgás nyomon követése, számolása is segíthet. Igaz, optimális száma nincs a baba mozgásának, de a kismama az idő során általában kitapasztalja, hogy átlagosan mennyiszer mozdul meg egy nap alatt a kicsi.
Nagyjából tíz vagy ennél több rúgás történik két óra hossza alatt.
Ha ennél kevesebbet tapasztalunk, akkor amint lehet érdemes felhívni az orvost, hiszen ő a műszerek segítségével rögtön megállapítja, van-e valami probléma.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.