Veszélyes lehet a nyár a kismamáknak

A nyár a kismamák számára különösen nehéz időszak, a kánikula pedig kicsit sem segít ezen. Ilyenkor két választás van: vagy a légkondi enyhét keresik, vagy a víz közelségébe igyekeznek – és ez a csábítóbb lehetőség.

Kismamaként azonban nagyon körültekintőnek kell lenni a strandon, mert komoly gondok kiinduló pontja lehet az önfeledt lubickolás és napfürdőzés.

A bronzbarna kismama

A napozás szinte minden nő számára az egyik legkedvesebb elfoglaltság nyáron. Ez a kismamákra is igaz, de esetükben a bronzbarna bőr nem feltétlenül a legjobb választás. Na persze messze nem a színnel van a baj, hanem a módszerrel, ahogyan azt elérik. A napozás ugyanis kis mértékben kifejezetten jó, de nagyobb adagban veszélyezteti a magzatot is. A napsugarak túlságosan felmelegítik a magzatvizet, ami árthat a babának. A napozást ezért nem szabad túlzásba vinni!

Fotó: 123rf.com

Inkább délelőtt, vagy késő délután menjenek csak a napra a kismamák, és a pocakot még akkor is érdemes árnyékban tartani. Ehhez egy kendő is elegendő, de a napernyő megfelelő beállításával is tökéletesen megoldható a kérdés.

Víz

A víz két szempontból is fontos a kismamák számára. Egyrészt mindenképpen sok folyadékot kell fogyasztani! Ez a kánikulában mindenkire igaz, de a kismamák esetében fokozottan. A vízveszteség ugyanis pótlás hiányában a magzatvizet is érinti, ami egy ideig nem jelent gondot, a veszteség mértékétől függően ez azonban változhat. És persze ott van még a dehidratáltság miatti ájulás veszélyes is, mely alapból nem egy kellemes dolog, de nagy pocakkal az a veszély is fenyeget, hogy ráesünk a hasunkra, abból pedig komoly bajok lehetnek!

A víz a lubickolás szempontjából is kérdéses. A kismamák elsőre azt gondolnák, hogy egy gondosan tisztított, fertőtlenített medence jelenti a jó választást. A medence abban az esetben jó opció, ha családi fajtáról van szó, vagyis nem tömegek merülnek el a habokban, csak a közeli hozzátartozók. A közfürdőkben pancsolás akkor nem jelent veszélyt, ha rendszeresen fertőtlenített, tisztított medencékről van szó – erre figyelni kell, ez ugyanis jelentősen csökkenti a fertőzés veszélyét. Ha választani lehet, akkor mindenképpen az élővizeket részesítse előnyben a kismama, itt ugyanis jóval alacsonyabb a fertőzésveszély!

Fotó: 123rf.com

Mosdó, hekkes, napozóágy

“A női szaporítószervek sajnos szinte minden helyzetben érzékenyek a fertőzésekkel szemben. Nem is csoda, hogy a nők nem szívesen használják a nyilvános mellékhelyiségeket. De fertőzést sajnos szinte bárhonnan össze lehet szedni, akár egy rosszul letakarított székről is, amire fürdőruhában leülünk” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

A fertőzés kellemetlen, addig, míg nem növekszik egy kis élet a pocakban, amikor azonban kismamáról van szó, a fertőzés hatalmas veszélyforrás. Nem az a gond, hogy hüvelygyulladás lép fel, hanem az, hogy nagyon könnyen felszáll fertőzésé válik. Ennek oka a visszafogott immunműködés, mely a terhesség velejárója. És hogy miért olyan veszélyes egy felszálló fertőzés? Azért, mert érintheti a méhet, méhszájat, kismedencét, és sajnos tény, hogy a felszálló fertőzések felelősek a vetélések és koraszülések több, mint 70%-ért!

Kikerülhetőek a fertőzések? Igen, de ehhez tenni kell! Egyrészt mindenképpen oda kell figyelni a higiéniára, másrész a szervezetet belülről is támogatni kell. Ehhez vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok kellenek, köztük is kiemelt jelentőséggel a cink és a réz! Ez a két elem ugyanis a szervezetben antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal is bír, és segít megelőzni a fertőzések kialakulását.

A tápanyagok pótlása a kismamák esetében már rendszerint várandósvitaminnal történik, hiszen még a kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás mellett is nagyon sokszor jelentkezik tápanyaghiányos állapot. A várandósvitamin ezt segít elkerülni, de ehhez szerves kötési formában (-citrát; -glükonát) kell tartalmaznia az anyagokat, ellenkező esetben azok hasznosulása jelentősen romlik, vagyis végeredményben nem a tápanyagraktárakat töltjük, hanem csak nagyon drága vizeletet készítünk! Sőt, a várandósvitaminnak azt is szem előtt kell tartania, hogy az eltérő trimesztereknek nem azonos a tápanyagszükséglete sem, vagyis azokat a lehető legjobban, megfelelő tagolással kell tudja kiszolgálni!

Így nyaraljunk a terhesség alatt

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.