Vastagbélrák után terhesség – lehetséges?

Ritkán fordul elő, hogy a nőknél termékeny korban vastagbélrák vagy végbélrák alakuljon ki, de mivel van rá precedens, van létjogosultsága a kérdésnek is: kolorektális daganat diagnózisát követően vállalhat-e még gyermeket egy nő?

Rosszindulatú daganatos betegségben az elsődleges a beteg életkilátásainak lehető legnagyobb mértékű javítása, ugyanakkor a kezelések tervezésénél figyelemmel kell lenni a rák utáni élettervekre, a hosszú távú mellékhatásokra is – fiatalabb nők esetén például a gyermekvállalás lehetőség szerinti biztosítására.

Önmagában az, hogy egy nőnél találtak egy rosszindulatú daganatot a vastagbélben, nem kizáró ok a gyermekvállalásra nézve. A konkrét lehetőségek ugyanakkor mindig az adott szituációtól függnek: milyen stádiumban fedezték fel a betegséget, milyen jellemzői vannak a tumornak? Milyen operációt kell végezni, s az milyen következményekkel jár, van-e szükség sugárkezelésre, van-e szükség kemoterápiára, s ha igen, milyen gyógyszer-kombináció jöhet szóba?

A kismedencei sugárkezelés és a kemoterápiás kezelések egyaránt kihatással lehetnek az ivarszervek működésére, ezért a gyermekvállalási szándékról beszélni kell a kezelőorvossal. A termékenység megőrzése sokkal nagyobb kihívást jelenthet a nőknél, mint férfiaknál: amíg a férfiaknál az onkológiai kezelések előtt a spermium lefagyasztása rutin eljárás, a nőknél nincs ilyen kiforrott és jó hatékonyságú módszer. Amíg a spermiumoknál több millió sejtből kell megfelelő számúnak az életképességét megőrizni, a petesejt esetében egyetlen sejtről van szó, amelynél el kellene érni, hogy a fagyasztás után is képes legyen megtermékenyülésre. Ma már Magyarországon is elérhető alternatív termékenység-megőrző eljárás, a petefészek szövetének kioperálása és konzerválása, majd az onkológiai kezelések utáni visszaültetése.

Ami biztos: a sugárterápia és kemoterápia ideje alatt fogamzásgátlásra van szükség, mert a kezelések magzatkárosító hatásúak.

Nincs arra bizonyíték, hogy a terhességgel együtt járó hormonális változásoknak a vastagbélrák vagy végbélrák szempontjából onkológiai kockázata lenne, tehát a gyermekvállalás növelné a kiújulás vagy áttétképződés rizikóját. A rizikó viszont fennáll, ezért gyermekvállalás előtt mindenképpen javasolt onkológiai és nőgyógyászati konzultáció.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Forrás: https://napidoktor.hu/index