Valóban használ az akupunktúra szülésindításnál?

Az akupunktúráról eddig úgy tartottuk, hogy alkalmas módszer a túlhordásban lévő kismamák szülésének beindítására, ám egy új felmérés ezzel ellentétes eredményre jutott.

125 túlhordásban lévő kismamát véletlenszerűen két csoportra osztottak. Az akupunktúrát követően sem indult be több szülés a rákövetkező napon (12 százalék), mint a kontrollcsoportban (14 százalék), a British Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOB) folyóiratban megjelent cikk szerint.

A terhesek 5-10 százalékának gyermeke nem születik meg a terhesség 40. hetéig. A terminustúllépés (túlhordás) megnöveli a szülés alatti szövődmények valószínűségét, ennek megelőzése érdekében történik a szülésindítás a terhesség betöltött 41. hetében, burokrepesztéssel, méhszájtágítással vagy gyógyszerek segítségével (prosztaglandinok, oxitocin). A terminustúllépés a szülésindítás egyik leggyakoribb oka. A magzati veszélyállapotok, mint a lepényi elégtelenség miatt bekövetkező tápanyag és oxigénhiány, vagy olyan anyai megbetegedések, mint például a toxémia vagy cukorbetegség, szintén oka lehet szülésindításnak.

akupunktúra2

Eddig úgy gondoltuk, hogy az akupunktúra a szülésindítás egyik alternatív lehetősége, amikre nagy szükség van Dr. Niels Uldbjerg dán szülész-nőgyógyász professzor szerint, hiszen sok kismama szeretné elkerülni a gyógyszerek alkalmazását a terhesség és szülés alatt. A hagyományos szülésindítási módszerek megemelik a császármetszés és vákumos szülés gyakoriságát.

Az akupunktúrát mintegy 2000 éve alkalmazzák Kínában. A hagyományos orvoslás szerint a bőr akupunktúrás pontjai idegi összeköttetéseken keresztül vezetik az energiát, a qi-t. Ezeket a pontokat vékony tűk segítségével ingerelve helyreáll a qi egészséges áramlása. Jelen kísérletben 125 terminustúllépett kismamát osztottak két csoportra. A kínai orvoslásnak megfelelő valós kezelésben részesítették a kismamák felét, míg a másik csoport ál kezelést kapott tompa tűk segítségével, melyek át sem hatoltak a bőrön. Naponta két kezelést kaptak. A két csoport között nem volt különbség a vizsgált paraméterekben, a 24 órán belül beindult szülések száma, a méhszájtágulás gyorsasága és a vajúdás időtartama megegyezett.

Az eredmények egyértelműek, az akupunktúra ebben a kísérletben nem bizonyult hatékonynak a terminustúllépés kezelésében? – írták a szerzők.  Vitatható, hogy egy még képzettebb akupunktőr csoport nem ért volna-e el más eredményt, de azt is fontos megjegyezni, hogy a legjobb eredmények személyre szóló kezelésekkel érhetők el.

Az akupunktúra szülésindításban betöltött szerepét számos más esetben is vizsgálták. Az eredmények nem egyértelműek, sajnos többnyire a kezelések sikertelenségét bizonyítják. Az elmúlt években az akupunktúra hatását egyéb betegség kezelése esetében is vizsgálták, egyes esetekben, mint a visszatérő hátfájások, vagy migrénes fejfájások, igen kedvező eredményt kaptak. Sajnos a szülési fájdalmak mérséklésében szintén nem bizonyult elég hatékonynak.

Forrás: