Vajúdást könnyítő technikák

Életük legfontosabb eseménye előtt álló kismamák számára több alternatív módszer és technika létezik, amely segíthet kényelmesebbé, és könnyebben elviselhetővé tenni a szülés első, leghosszabb szakaszát: a vajúdást.

Ebben kulcsszerepet kapnak a kismamát körülvevő kísérők is, akik nagymértékben hozzájárulhatnak, hogy ez az időszak zavartalan és meghitt legyen. Amikor elérkezik a vajúdás ideje, valószínű, hogy szorongás fog el. Egyre többet szeretnél mozogni, és le szeretnéd foglalni magad. Ügyelj, hogy a szülés beindulása előtt, ne terheld túl magad!

Választhatsz az alternatív vajúdási lehetőségek közül!

Ha az összehúzódások éjszaka kezdődnek, próbálj, ameddig csak lehet az ágyban ülni és pihenni! Ha erősödnek, akkor gondold végig, mi történik a testeddel, a kisbabáddal, és koncentrálj a légző- és relaxációs gyakorlatokra!

Itt az alkalom, hogy megtaláld azokat a pozíciókat, melyek segítenek könnyebben átvészelni az összehúzódásokat. Ha beértél a kórházba, a szülésznő bizonyára biztat majd, és segít megtalálni a legkényelmesebb pozíciót, lehetőleg úgy, hogy tested függőlegesen legyen.

terhes3

Talán úgy gondolod, hogy vízszintesen feküdni kényelmesebb lenne, mert a tévében is azt láttad? A függőleges pozíció sokat segít vajúdás folyamatában és a fájdalom enyhítésében is. Ha az orvos vagy szülésznő is beleegyezik, megpróbálhatod a következő módszereket:

Támaszkodj rá valamire, például egy szék támlájára, a szülőszobában található ágy szélére, az ablakpárkányra, esetleg átkarolhatod a párod nyakát is!

• Térdelj egy padlóra helyezett nagy párnára, vagy ereszkedj négykézlábra!

• Sok kórházban ma már számtalan eszköz áll a rendelkezésedre, ami segíthet megkönnyíteni a vajúdást, mint például labda, bordásfal, franciaágy, szülőszék vagy medence. Használd bátran őket, és találd meg a számodra legkedvezőbb testhelyzetet!

• Ne felejtsd a csípőd előre és hátra, vagy körkörösen mozgatni, hogy segíts megfelelően elhelyezkedni a babának, és hogy kényelmesebben érezd magad te is! Ezeket a mozdulatokat sokkal könnyebb lesz alkalmazni, ha előtte otthon gyakorlod őket, már a terhesség ideje alatt is!

• Ha az orvos nem írja elő, ne feküdj ágyban a vajúdás alatt! A függőleges pozícióban könnyebb elviselni a szülési fájdalmakat, a gravitáció pedig segít a baba fejét a méhnyak felé tolni. Egyes tanulmányok szerint, a vízszintes pozícióban történő vajúdásnak megvannak a maga korlátai:

  • az egyes összehúzódások erősebbek, de kevésbé hatékonyak
  • a vajúdás és a szülés ideje hosszabb
  • csökken a véráramlás a baba felé, főleg ha háton fekszel
  • némiképp korlátozva van a baba helye, ahol áthalad a medencén

Testhelyzetek, amelyek elősegítik a vajúdást

A függőleges testhelyzetek hatékonyabbá teszik az összehúzódásokat, és általuk úgy érezheted, hogy az irányítás a te kezedben van. Ha vajúdás alatt pozíciót akarsz váltani, kérned kell partnered vagy a szülésznő segítségét.

Az ő feladatuk, hogy megkönnyítsék, és kényelmesebbé tegyék számodra ezt, a sokszor végtelennek tűnő időt. Lehet, hogy úgy érzed majd, hogy nem akarsz sokat mozogni a fájdalmak miatt. Minden erődre szükséged lesz, hogy meg tudj birkózni minden egyes összehúzódással.

A legfontosabb, hogy ne aggódj: bizonyára meg fogod találni a számodra legmegfelelőbb pozíciót! Az összehúzódások során hajolj kicsit előre, és a közöttük levő időben pedig egyenesedj ki. Ha úgy gondolod, kérd meg partneredet vagy a szülésznőt, hogy minden egyes összehúzódásnál masszírozza a hátad.

Ha nagyon elfáradtál, vagy csak egyszerűen az ágyban szeretnél lenni, használj párnákat, melyek segítségével kényelmesen oldalra feküdhetsz. Ne feledd, hogy természetes szülés esetén, vízszintes pozícióban sokkal fájdalmasabbak lehetnek az összehúzódások. Ha úgy érzed kipihented magad, told magad kényelmesebb helyzetbe, és mozogj, vagy legalábbis próbálj függőleges helyzetben maradni, hogy megkönnyítsd a vajúdást.

Forrás: