Túlsúlyos mama, túlsúlyos baba

Egy nagy létszámú amerikai kutatás eredményei szerint a várandósság alatti túlzott súlygyarapodás és a terhességi diabétesz összefügg a gyerekkori túlsúly kockázatával.

Teresa Hillier, a portlandi Kaiser Egészségkutató Központ munkatársa szerint, úgy tűnik, a várandós kismama megemelkedett vércukorszintje és túlzott súlygyarapodása befolyásolja a magzat anyagcseréjét, hajlamossá teszi a gyerekkori elhízásra.

Az intézet közleményében azt a közkeletű tévhitet is említette, mely szerint minden normál súllyal született baba ugyanakkora eséllyel lesz gyerekként vagy felnőttként elhízott, de a tanulmány kimutatta, hogy ez nem igaz.

tulsuly, elvarasok, testkepzavar

A kutatók több mint 24 ezer anyát és gyermeket kísértek figyelemmel három államban, Oregonban, Washingtonban és Hawaiion. Születésekor mindegyik baba súlya átlagos volt, tíz éven át követték őket.

Az adatok elemzésekor kiderült, legalább 30 százalékkal nagyobb volt az esély rá, hogy a gyerek tízévesen elhízik, ha édesanyjának terhességi cukorbetegsége volt. 16 százalékkal volt nagyobb a gyerekkori elhízás kockázata, ha az anya 20 kilogrammnál többet hízott a várandósság alatt.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.