Tudj meg mindent a koraszülésről!

Egy gyermek születése a legboldogabb pillanat a szülők életében – adódhatnak azonban olyan esetek, amikor ezt valami beárnyékolja. Ilyen például a koraszülés, amelynek száma Magyarországon jóval az európai átlag felett van – tudhattuk meg Dr. Bodrogi Eszter neonatológus (újszülöttekkel foglalkozó) szakorvostól.

A világon évente 15 millió baba születik idő előtt, vagyis a 37. terhességi hetet megelőzően, az esetek 40 százalékában ismeretlen okok miatt. Ilyen eseteket mutat be a CBS Reality új sorozata, a Babák: különleges születések az Egyesült Államok kórházain keresztül.

A koraszülések száma Magyarországon igen magasnak mondható, 9 százalék, ami a 6 százalékos európai átlagot is meghaladja.

baba

Bár a koraszülések nagy részének okai nem ismertek, vannak olyan tényezők, amelyek növelhetik a kockázatát. Ilyen például a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a drog- és alkoholfogyasztás, valamint a fokozott stressz. Dr. Bodrogi Eszter, az Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház Koraszülött Intenzív részlegének vezető-helyettese szerint azonban bárkinél beindulhat a szülés idő előtt, ezért fontos a terhesgondozáson való rendszeres részvétel, ahol az esetleges koraszülésre utaló jeleket felfedezhetik.

A koraszülött babák esélyein sokat javít a megfelelő, szakszerű ellátás, ezért fontos, hogy idő előtt beindult szülés esetén a legközelebbi koraszülött intenzív osztállyal ellátott kórházat keresse fel a kismama. Az ilyen részleggel nem rendelkező intézmények nem fogadhatnak koraszülötteket, ezért Bodrogi Eszter azt tanácsolja, hogy a koraszülésre utaló jelek esetén – erős fájások, elfolyt magzatvíz – ne választott orvosunkat keressük fel, hanem a legközelebbi koraszülöttek ellátására alkalmas kórházat.

A már beindult szülés esetén a baba védelme a legfontosabb, hiszen még nem fejlődtek ki rendesen szervei, például a tüdő.

„Nagyon fontos, hogy minden 37. hét előtt beindult szülés esetén szteroidot kell, hogy kapjon a kismama. Ez jelentősen növeli a gyermek túlélési esélyeit, hiszen például tüdejének fejlődését is elősegíti” – mondta el Dr. Bodrogi Eszter.

koraszulott02

A Honvédkórház koraszülött intenzív részlegén a szülők már a nap bármely szakában látogathatják gyermeküket, kivehetik őket az inkubátorból, ezzel is segítve fejlődésüket, ugyanis sokkal gyorsabban fejlődnek azok az újszülöttek, akik szüleik közelségét érezhetik a nap nagy részében.

A CBS Reality most induló, Babák: Különleges születések című sorozatában minden hétköznap 14:00 és 19:00 órakor a valódi terhességek drámáját és a szülés pillanatát követhetjük nyomon. Minden epizódban megismerjük a várandós anyukákat és a leendő apukákat, nyomon követjük a születendő kisbaba fejlődését, miközben a pozitív végkifejletben reménykedünk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.