Trendi a gyógynövény a kismamáknál

Minden tizedik várandós amerikai anya alkalmaz gyógyhatású készítményeket, illetve gyógynövényekből származó készítményeket a terhessége alatt – olvasható az American Journal of Obstetrics and Gynecology szaklapban.

A kutatók szerint ez a tény azért aggasztó, mert az ilyen szerek használatának biztonságát még semmilyen megbízható vizsgálat nem állapította meg kétséget kizáróan. Ráadásul, a tanulmány adatai szerint az ilyen szerek alkalmazása az első trimeszterben, azaz a terhesség első 3 hónapjában a leggyakoribb – ez pedig a magzat fejlődésének legkritikusabb szakasza.

kismama

A kutatást vezető Dr. Cheryl S. Broussard elmondta, hogy az adataik alapján becsülve évente 395.000 magzatot tesznek ki ilyen készítmények ismeretlen hatásainak évente az Egyesült Államokban. A gyógynövény az amerikai kismama trend. A kutatások alapjául több mint 4000 anya egészségügyi adatai szolgáltak, akiknek több mint 10%-a számolt be arról, hogy gyógynövényekből készített szereket is alkalmazott az első trimeszter során. A terhesség bármely szakaszában az ilyen készítmények használata 9%-os volt.

kamilla

A legnépszerűbb készítmények közé a gyömbérből készített szerek tartoztak, amelyről köztudott, hogy a reggeli rosszullétek tüneteit képes enyhíteni, illetve az ugyanilyen hatású kamilla alkalmazása volt még népszerű. Ugyanakkor a kutatáshoz felhasznált adatok tanúsága szerint a terhes anyák egy olyan szert is előszeretettel használtak, amit azóta már betiltottak az Egyesült Államokban, mivel vizsgálatok kimutatták, hogy az szerepet játszhat szívroham és stroke kialakulásában is.

Forrs: