Természetes, hogy fáj a mell a terhesség alatt?

„Végre terhes vagyok, éljen! De normális, hogy ennyire fáj a mellem? Vagy valami gond van?” – nagyon sok nő teszi fel magának ugyanezt a kérdést.

Ratkó Tünde szülésznő segítségével tisztázzuk ezt a kérdést.

A fájdalom természetes?

Ebben az esetben igen, bár nem mindenkinél jelentkezik, és nem mindenkinél ugyan olyan a mértéke. A mellek duzzadása, feszülése, és akár fájdalma az egyik első jele a várandósságnak.

Amikor a beágyazódás megtörténik, akkor a test hozzálát, hogy felkészüljön a baba táplálására, legyen szó a testen belüli folyamatokról, vagy a szoptatásról. Ehhez hozzátartozik egy sor hormonális változás beindulása, melyek mind szükségesek ahhoz, hogy a várandósság kialakuljon, megmaradjon, és zökkenőmentes lehessen. Ezek a változások azonban egy sor kellemetlen mellékhatással is járnak, ilyen a hányinger, az émelygés, a fáradékonyság, a hangulatingadozások, vagy éppen a mellfeszülés.

A szervezet számára a várandósság hatalmas kihívást jelent. Nem csak a működési mechanizmusát kell részben átalakítania, hanem gondoskodnia kell egy olyan kis lényről is, mely egy aprócska sejtcsomóból hízik 3-4 kilós babává 9 hónap leforgása alatt. Ez elképesztő ütemű fejlődés, hiszen nem csak a súlya nő, hanem kifejlődnek a belső szervei, az ideghálózat, az erek hálózata, a hormonrendszer, a csontok, minden apró kis funkció, amire az életben szüksége lesz. Ez a folyamat pedig elképesztő tápanyagigénnyel párosul, amit a kismamának kizárólag táplálkozásból fedezni nagyon nehéz. A megfelelő várandósvitaminnal azonban könnyebb a helyzet, ehhez azonban szem előtt kell tartani, hogy a készítményben szerves kötésű anyagokat keressünk, hiszen ezek felszívódása akár 80%kal jobb. Fontos a megfelelő tagoltság is, hiszen a három trimeszter három eltérő igénnyel rendelkezik, és ezeket a lehető legtökéletesebben kell kiszolgálni.

Miért nő a mell?

Ratkó Tünde szülésznő elmondta, hogy a mell növekedése azért szükséges, mert egy új, „időszakos” funkciót is el kell látnia. Ez a szoptatás, amihez „nyugvó” állapotban minden megvan a mellben. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő mértékben legyen képes a babát táplálni, a mell zsírszövete gyarapodik, a tejmirigyek energiaigényének fedezéséhez.

A tejtermelés – és ezt sokan elfelejtik – igencsak energiaigényes folyamat. Az emberi anyatej minden anyagot tartalmaz, amire egy kisbabának szüksége van egészen addig, amíg szilárd táplálékot nem kezd el fogyasztani. Vagyis – akárcsak a várandósság alatt – az anya szervezete fedezi a baba tápanyagszükségletét. Éppen ezért a szervezet támogatását nem szerencsés abbahagyni a szüléssel, a szoptatás alatt is végig foglalkozni kell vele. A megfelelő tápanyagellátottság ugyanis ebben az esetben is kulcskérdés. Ha a szervezet raktárai nem képesek lépést tartani a felhasznált tápanyagmennyiséggel – vagyis nincsenek rendszeresen feltöltve –, akkor a nem létfontosságú funkciókat a test szépen lassan leállítja. A tejtermelés pedig elsők között esik „áldozatul” ennek a védelmi folyamatnak.

A szoptatás után, amikor a baba már áttér a szilárd táplálékra, rosszabb esetben a tápszerre, a mell is veszít a felhalmozott szövetekből. A mell megereszkedése ilyenkor nagyon gyakori, ezt kivédeni nehéz. A rendszeres tornagyakorlatok, valamint az egészséges életmód, és a tápanyagpótlás ebben sokat segíthet, hiszen így a mellizmok rugalmassága is nő, valamint a bőr is könnyebben alkalmazkodik. Abban az esetben, ha a nőt zavarja a megereszkedett mell, szerencsére ma már több variáció közül is választhat a plasztika területén. Ráadásul ilyenkor már az is megoldható, hogy egy esetleges következő szoptatásnál az implantátum, vagy a beavatkozás ne jelentsen akadályt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index