Terhességi bőrápolás

A terhesség alatt az átalakult hormonháztartás miatt a bőr minősége megváltozik, a kismamák azt tapasztalhatják, hogy a fokozott faggyúmirigy működés miatt a haj és a bőr is zsírosabbá válik, mitesszerek, pattanások jelennek meg.

A várandós nők a striákkal is megküzdenek, sokan már az első hetektől igyekeznek tenni ellenük – erről beszél Dr. Képíró László, a Belvárosi Orvosi Centrum bőrgyógyász, kozmetológus szakorvosa.

A terhesség alatt számos bőrprobléma léphet fel, de sokakat a terhességi csíkok, a striák zavarnak leginkább.

A striák a bőr kötőszöveteinek megszakadása miatt alakulnak ki, mely genetikailag kódolt, így lényegében nem befolyásolható megjelenésük. Jellemzően a terhességek több mint felében és különböző időszakaiban jelennek meg, és ma már a helyes táplálkozás mellett számtalan vény nélkül kapható krém és kenőcs elérhető a megelőzésükre és halványításukra, de ezek hatásossága klinikailag nem igazolt, csak tapasztalati tényegeken alapul. A már kialakult striákat a terhesség és a szoptatás után helyileg alkalmazott retinoiddal és lézerrel lehet kezelni, melyek hatásossága viszont bizonyított” – mondja a szakorvos.

A terhesség során kialakult hormonális változások miatt a mellbimbók és a nemi szervek fokozottan pigmentálttá – sötétbarnává, feketévé – válhatnak, az arcon kipirosodás – úgynevezett flashing – jelentkezhet, fokozott izzadás alakulhat ki, és a szülés után jellemző a hajhullás. Szerencsére ezek a bőrelváltozások csak átmenetiek, és kezelés nélkül elmúlnak.

Gyakori problémát jelent a fokozott faggyútermelés, mitesszerek és a pattanások megjelenése is. Elmondható, hogy a terhesség első felében ezek a bőrtünetek nagyobb eséllyel jelentkeznek vagy a már meglévő tünetek rosszabbodnak, míg a második felében javulnak, akár el is múlhatnak. Helyileg alkalmazott antibiotikum és retinoidok nem javasoltak a terhesség alatt.

„Közepes vagy prémium kategóriás orvosi kozmetikumokat javaslok; a napi kétszeri habzó géllel történő arcmosás szemmel látható megoldást nyújthat az arcápoló krémek használata mellett. A zsírosabbá váló haj ápolására a szokásos sampont ajánlott orvosi kozmetikumra cserélni. A várandósság alatt az immunrendszert is teljesen átprogramozza a hormonális változás, ezért a várandós már ismert ekcémája és pikkelysömöre javulhat, változatlan maradhat vagy akár rosszabbodhat is. A kezelésükre rendelt helyi gyulladáscsökkentő szteroid krémek használata nem ellenjavalt, biztonságos és a magzatra nincs negatív hatással” – mondja Dr. Képíró László.

Az arci pigmentáció – melasma – is gyakori a terhes nők körében, főleg akkor, ha édesanyjuk is küzdött a sötét foltokkal a várandósság idején.

Már a teherbeeséskor és a terhesség teljes ideje alatt magas faktorszámú napfényvédő krémet ajánlott használni, így jóval kevesebb és halványabb foltok fognak kialakulni. Utólagos halványítások és eltüntetésük nagyon nehéz, ezért a megelőzést ajánlom” – mondja a bőrgyógyász.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.