A terhesség kellemetlen velejárója a puffadás – Lehet tenni ellene?

Szinte minden terhes nő találkozik a várandósság úgynevezett „kellemetlen” tüneteivel, ezek között is a bélgázokkal. A puffadás és az abból adódó kínos helyzetek sok kismamának okoz problémát.

Az okokról és a kikerülési lehetőségekről dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője beszélt.

Miért?

A nők sokkal visszafogottabban kezelik a testükben zajló folyamatok eredményeit, mint a férfiak. Az erősebbik nem esetében nem gond egy böfögés, vagy egy galamb, hiszen férfi, ez is belefér. A hölgyek azonban nem kezelik ezt ilyen szabadon, legalábbis amíg tudják.

A várandósság az élet igen sok területén jelent változást, többek között abban is, amit egymás előtt teszünk, vagy nem teszünk. Az első trimeszterre jellemző fokozott gázképződés ugyanis szinte minden esetben okoz „baleseteket”, ami megkeseríti a nők mindennapjait. Pedig ez teljesen természetes folyamat, melynek oka a megnövekedett progeszteron szint. Ez a nemi hormon a várandósság kialakulásához és megtartásához elengedhetetlen, ám magas szintjének vannak más hatásai is. Jelen esetben a bélmozgás lassulása írható a számlájára. Ha a belekben az emésztődő táplálék haladása lelassul, akkor az abból felszabaduló gázok mennyisége nő. Ennek pedig távoznia kell, nincs mese. Alapesetben is megtörténik a dolog, ám a terhesség első szakaszában sűrűsödik az inger, amit nem is érdemes, és nem is igen lehet visszatartani.

etrend terhesseg alatt

Mit tehetek ellene?

Fontos, hogy a szakemberek nem javasolják a gazok elleni készítmények szedését a várandósság alatt! Vagyis ha lehet, gyógyszerhez inkább ne nyúljunk. A megoldás a táplálkozásban rejlik. A gázok képződését nagyban elősegítik az olyan ételek, mint például a brokkoli, vagy a hüvelyesek. Vagyis ha ezeknek a fogyasztását csökkentjük, vagy teljesen elkerüljük, akkor a bélgázok mennyisége is csökkenni fog.

A gond csak az, hogy ezzel sok értékes tápanyagot veszítünk, ami viszont a várandóssághoz kifejezetten fontos lenne. Tény, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik legjobb dolog, amit tehetünk azért, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagok vigyük a szervezetünkbe. A várandósság során azonban az igények jelentősen megnőnek, és ezt már csak a táplálkozásból fedezni igen nehéz. Nem is beszélve arról, ha valamilyen okból diétát tartunk. Nem csoda, hogy a szakemberek jelentős többsége javasol valamilyen vitaminkészítményt a várandósság során.

mozgas

Dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője elmondta, hogy a 3X3 trimeszter alatt a magzat és az anya igényei változnak. Vagyis más anyagok kellenek az első, más a második és más a harmadik szakaszban. A vitaminkészítmények szempontjából tehát fontos a megfelelő tagoltság. Emellett a felszívódás optimális biztosítása érdekében érdemes szerves kötésű vegyületeket tartalmazó készítményt keresni, ami ráadásul komplex is, hiszen az egyes anyagok szükségesek mások hasznosulásához – mint a kalcium és a D-vitamin kapcsolata esetében. Így a felszívódás aránya akár 80%-kal is jobb lehet, ez pedig komoly segítség minden várandósság során.

A bélgázok ellen tehát az élelmiszerek megválasztásával lehet védekezni, emellett hatékony eszköz lehet az is, ha naponta 5-6-szor eszünk kevesebbet. Ezzel a terhesség egy másik kellemetlen tünetét is minimalizálni lehet, ez pedig a savasodás, mely gyomorégést idézhet elő.

Forrás: https://napidoktor.hu/index