Terhesség – Feltétlenül menj orvoshoz, ha ezeket tapasztalod!

A terhesség alatt több olyan tünet is felléphet, melyek aggodalomra adhatnak okot, így jobb, ha orvoshoz fordul. Ez azért is fontos, mert vannak olyan problémák, melyek gyors segítséget kívánnak, és akkor elkerülhető lehet a vetélés.

Mely panaszok azok, melyek fennállása esetén célszerű mihamarabb szakembert felkeresni?

 Vérzés

Értelemszerűen a hüvelyi vérzés az, ami a legnagyobb riadalmat kelti. Nem csoda, hiszen ez az egyik legjellemzőbb tünete a (fenyegető) vetélésnek. Az első időszakban vérzés lehet a beágyazódás miatt – bár ekkor a vér igen kis mennyiségű, ráadásul a várandós nő a legtöbbször ekkor még nem is tud a terhességéről. Együttlét után, akár a méhszáj területéről is távozhat némi vér.

Az első trimeszterben a leggyakoribb a vetélés, így a vérzéses panaszok ijesztőek. Ám nem minden kezdődő, illetve fenyegető vetélés végződik tényleges vetéléssel. Éppen ezért ilyenkor nagyon fontos az ágynyugalom és szükség esetén a progeszteron pótlás. Vérzés hátterében állhat még hematóma(vérömleny) is, mely általában ártalmatlan és legtöbbször felszívódik, ám olykor előfordulhat, hogy egyre növekedve végül teljes lepényleválást, így vetélést okozhat. Vérzést ezeken kívül sok minden más is okozhat pl. fertőzés, méhnyak polyp, ám előfordul, hogy nem derül fény a kiváltó okra. Viszont ilyenkor mindig fontos a pihenés a stressz kerülése” – mondja Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Fotó: 123rf.com

Görcsök

Szintén megijeszti a kismamákat, ám szinte nincs olyan várandós nő, aki olykor ne tapasztalna kisebb-nagyobb görcsöket. Mindhárom trimeszterben előfordulhat, más-más okokból, ám fenyegető vetélés/ koraszülés jele is lehet. Nem szülészeti, egyéb eredetű hasi görcsölés is ugyanúgy jelentkezhet (pl.: epegörcs, vese eredetű, vakbélgyulladás). Ha erősödő vagy/és túl gyakori, akkor mindenképp forduljon orvoshoz! Görcsöket okozhat a terhesség elején a hormonális változás, fokozott gázképződés, puffadás. Hasonló panaszokat generálhat a méhizom tónus fokozódása. Később, ahogy a szalagok nyúlnak, szintén kiválthat alhasi feszülése, fájdalmakat. A harmadik trimeszter végén már a test készül a szülésre, és a méhösszehúzódások egyre gyakoribbá válnak (rendszeressé való fájások esetén forduljon orvoshoz!). Érdekesség, hogy méhösszehúzódásokat, görcsöket válthat ki a túl gyakori has simogatás, a mellbimbók ingerlése, sőt, a baba intenzívebb mozgása is.

Intim folyás

A hüvelyi folyás mennyisége várandósság során némileg megnőhet, ez természetes. Ám, ha megváltozik, a színe, állaga, szaga, akkor az – ahogy terhesség nélkül is- fertőzésre utal. Sajnos várandósság során gyakrabban előfordulhatnak fertőzések, és bár kezdeti stádiumban nem okoz nagy gondokat, ám kezelés nélkül könnyen vetéléshez, a magzat betegségeihez vezethet, mivel a méhszáj nyílását okozhatja és “felszállhat” a fertőzés. Éppen ezért fontos a fertőzés források kerülése és mielőbb a megfelelő módon kezelni kell a problémát- szerencsére több olyan készítmény is van forgalomban, melyek biztonsággal használhatók terhesség során is” – mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Fotó: 123rf.com

Szédülés, fejfájás, látászavar

Az említett tünetek magas vérnyomásra is utalhatnak (>140/90 Hgmm), mely terhesség során (főleg, ha a 20.hét után lép fel) terhességi toxémiát – azaz preeclampsiat- jelezhet. Ez igen veszélyes állapot mind a babára, mind az anyukára nézve, így mindenképp orvosi segítséget és nem ritkán kórházi benntartózkodást kíván. Ilyenkor lábszári vizenyő és fehérjevizelés is megfigyelhető, és szoros megfigyelés javasolt. Az állapot máj, vese, idegrendszeri problémákat okozhat, ráadásul a magzat nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Súlyos esetben rángógörcsök léphetnek fel a kismamánál. Amennyiben magas vérnyomás áll fenn, az gyógyszeresen szerencsére a legtöbb esetben kezelhető, ám van, hogy belgyógyászati, nefrológiai, neurológiai, szemészeti szakvizsgálat is szükséges. Súlyos esetben a terhesség mielőbbi befejezése is indokolt lehet.

Olvasd el ezt is!

A terhességi magasvérnyomás brutális következményekkel járhat

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.