Terhesség: a dohányzás hallásproblémát okozhat a babánál

Több mint ártalmas lehet a gyermekre a cigaretta

Amennyiben gyermeket tervezünk, a dohányzás mindenképpen befejezendő! Ha ugyanis terhesség alatt dohányfüstnek van kitéve a baba, az akár hallásproblémát is okozhat nála – állapították meg kutatók.

Mindenképp abba kell hagyni a dohányzást, ha valaki kisbabát szeretne. Erről eddig is bőven hallhattunk, ám kutatók most arra is rájöttek, hogy a dohányfüst terhesség alatt vagy születés után hallásproblémákat válthat ki a gyermeknél. A kutatók szerint a babáknál, akiket dohányfüstnek tettek ki, 68 százalékkal nőtt annak a viszonylagos kockázata, hogy hallásprobléma alakul ki náluk.

A tanulmány világosan megmutatja, hogy ha megelőzzük a kisbabák dohányfüstnek való kitettségét a terhesség idején vagy a szülést követően, azzal csökken a hallásproblémák lehetősége” – fejtette ki Koji Kawakami, a japán Kyoto Egyeteméről.

A tanulmány, melyet a Pediatric and Perinatal Epidemiology szaklapban közöltek, 50.734, 3 év alatt gyermek adatait tartalmazta. A csoportból 3,8 százaléknál volt jellemző az anya dohányzása terhesség alatt, 3,9 százalékuk másodkézből dohányzásnak volt kitéve 4 hónaposan, 0,9 százalékuk pedig a terhesség ideje alatt érzékelhette a dohányfüstöt, 4 hónaposan.

Az eredmények szerint a hallásromlás jelenléte a gyermekek körében a következőképpen alakult: a halláskárosodás előfordulási aránya a dohányfüstnek kitett, 4 évesnél idősebb gyermekek körében 4,6 százalék volt, másodlagos füstnek kitetteknél 30 százalékkal nőtt a relatív kockázat.

Akik pedig terhesség alatt jutottak dohányfüsthöz vagy másodkézből kaptak belőle 4 hónaposan, azoknál 2,4-szer nagyobb eséllyel nőtt a hallásproblémák kockázata. Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy a dohányzás megelőzésére valóban komoly lépéseket kell tenni, akár a terhesség előtt, akár alatta van szó a cigarettázásról, s a másodkézből dohányzásnak sem szabad kitenni a gyermekeket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.