Terhesség 40 évesen?

Egy 40-es nő esetében egy dolog biztos: az a fokú termékenysége, mint a húszas éveiben, már nincs meg. Vannak-e előnyei annak, ha valaki negyvenesen lesz terhes?

Amennyiben egy nő a munkája, a párkapcsolatbeli problémák miatt halogatta a terhességet, vagy csupán azért, mert nem érezte úgy, hogy kész lenne a teherbeesésre, könnyen azon kaphatja magát, hogy fontos dologról maradt le. Sajnos kétség sem fér ahhoz, hogy a negyvenes éveiben járó nőnek a teherbeesési esélye sokkal kisebb, mint csupán néhány évvel korábban. 45 éves kor felett pedig csaknem lehetetlen a gyermekvállalás.

Emellett azonban sok negyvenes nőnek sikerül teherbe esnie, orvosi segítséggel vagy anélkül. Tanulmányok kimutatták, vannak előnyei is annak, ha egy nő későn szül, az anya és a gyermek szempontjából is. Problémák a terhesség alatt fiatalon is előfordulhatnak, igaz, a 40-es nőknél fokozott a veszély.

Előnyök

A legnagyobb előnye ennek az életkornak az, hogy egy 40-es éveiben járó hölgy már valószínűleg nagyon is várta a babát, és igazi csodaként éli meg érkezését. Volt ideje „felnőni”, felelősségteljessé válni, karriert építeni, megteremteni anyagi biztonságát, sőt, utazni, világot látni is. Párjával, ha régóta együtt élnek, már nagyon jól ismerik egymást, így kicsi a valószínűsége, hogy nem azzal a biztos tudattal vállalják a babát, hogy az mindkét részről jó kezekben lesz.

40-es

Egy 40-es nő jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik minden téren, mint fiatalabb társai. Többnyire tanultabb is, és jobban átgondolt döntéseket hozhat szülőként. Az sem mellékes szempont, hogy jobban tisztában van azzal, milyen életmód tanácsokat érdemes követni, hogyan táplálkozzon egészségesebben, és általában tovább szoptat, mint a húszas-, harmincas éveikben járó nők.

Egy negyvenes éveiben járó kismama könnyebben visszatér a munkahelyére, mert kellő tapasztalattal rendelkezik, és számítanak a tudására. Általában a munkahelyi környezetével is jobban tartja a kapcsolatot, és előbb kaphat lehetőséget arra, hogy akár fél munkaidőben is visszatérjen dolgozni. Nem jellemző, hogy teljesen elhagyná a munkahelyét.

A negyvenes éveikben járó szülők szakértők szerint jobban tudnak a gyermekre koncentrálni – hiszen általában már kevésbé nyomasztja őket számos egyéb probléma. Sok tapasztalatot szereztek már a világról, és sok mindent átéltek. Nincs rajtuk akkora nyomás a pénzkereset szempontjából, és nem dolgoznak 60 órákat hetente. A világ már nem annyira rohanó számukra, mint 10-15 évvel korábban.

Tény, hogy talán kevesebb energiája is van a gyermekneveléshez egy 40-es nőnek, mégis, türelmesebben és tapasztaltabban kezeli a gyermekét. Kevésbé izgatja fel magát olyasmin, amin egy fiatalabb társa stresszel.

40

Hátrányok: a biológia

Minél tovább vár egy nő a teherbeeséssel, annál kisebb az esélye, hogy ez könnyen sikerül neki. Tény és való: egy negyvenes nőnél már semmilyen eszközzel nem lehet a húsz évesekre jellemző termékenységet biztosítani.

A 35 éves nők 66 százalékának sikerül a teherbeesés egy éven belül, de amikor már a negyedik ikszet tapossuk, erre mindössze 44 százalék az esély. Nagyjából 15 évvel az előtt, hogy a menopauza bekövetkezik, a petesejtek száma már jelentős mértékben csökken, és nő a kromoszóma-problémák esélye, valamint a születési rendellenességeké és vetélésé is.

Utóbbi 24 százalékban valószínű a negyvenéveseknél, a 43 évesek esetében már 38 százalék, a 44 év felettieknél pedig több mint 50 százalék. 46 évesnél idősebb nőknél saját petével már aligha valószínű a teherbeesés, nagyjából annyi az esélye, mint nyerni a lottón. Egy-két év is nagyon sokat számít tehát.

Sajnos egy negyvenes nőnél már annak is nagyobb az esélye, hogy valamilyen betegségben szenved, amely befolyásolja a terhességet: ilyen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, problémák a méhlepénnyel és számos egyéb komplikáció kockázata áll fenn.

genetika

Nagy valószínűséggel koraszülött lehet a gyermek és fennáll a veszélye annak is, hogy kicsi lesz a születési súlya, illetve, nagyon valószínű, hogy császármetszéssel jön a világra. Nagyobb a halva születés esélye is! A partnerről se feledkezzünk meg! Egy idősebb férfinak, aki már a 60-as, 70-es éveiben jár, a sperma minősége is rosszabb. Ezzel ugyancsak fennáll a genetikai rendellenesség veszélye.

Az utóbbi években több kutatás is összefüggést mutatott ki az édesapa kora, és a genetikai rendellenességek, így a skizofrénia és a Down-szindróma között, de természetesen megijedni nem kell: számos 40-es nő ad életet teljesen egészséges babának, és terhessége komplikációmentes. Az idősebb korban érkezett kisgyermek pedig megfiatalítja a szülőt is!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.