Teherbe esés – Mennyit kell várni abortusz, vagy vetélés után?

Egy adatelemzés szerint a nőknek nem kell hat hónapot várniuk, mielőtt vetélés vagy abortusz után újabb babával próbálkoznának – derül ki egy elemzésből.

A kutatás ellentmond a WHO tanácsának is, amely szerint a nőknek legalább 24 hónapot kell várniuk az élveszületés után, mielőtt újra teherbe esnének, hogy elkerüljék a következő terhesség során fellépő komplikációkat.

Ez az iránymutatás azon az elképzelésen alapult, hogy a rövidebb időintervallum nem biztos, elegendő időt hagy a nőknek arra, hogy feltöltsék tápláléktartalékaikat, felépüljenek a vetéléshez esetleg hozzájáruló fertőzésekből vagy gyulladásos betegségekből, vagy hogy leadják az előző terhesség során felszedett súlyfelesleget. Az ezt alátámasztó bizonyítékok azonban szűkösek voltak, és nagyrészt alacsony és közepes jövedelmű országokból származó, 2005 előtt végzett tanulmányokon és előzetes áttekintéseken alapultak.

A további vizsgálat érdekében Gizachew Tessema, az ausztráliai Perthben található Curtin School of Population Health munkatársa és kollégái 49 058 vetélés utáni szülés és 23 707 abortuszt követő szülés adatait elemezték Norvégiában 2008-2016 között. Azt keresték, hogy van-e összefüggés a koraszüléssel, a terhességi korához képest kicsi vagy nagy baba születésével, illetve azzal, hogy az anyánál terhességi cukorbetegség vagy preeklampszia – egy potenciálisan súlyos állapot, amely magas vérnyomást okoz a terhesség alatt és a szülés után.

A PLOS Medicine című szaklapban közzétett tanulmány megállapította, hogy a jelenlegi tanácsokkal ellentétben a nők egy korábbi vetélés vagy abortusz után “rövid időn belül” megkísérelhetik a terhességet anélkül, hogy jelentősen megnőne a fenti szövődmények kockázata.

terhesség, nő, várandós nő

Fotó: pixabay

Úgy véljük, hogy eredményeink megnyugtatóak azon nők vagy családok számára, akik vetélés vagy művi abortusz után rövid időn belül megkísérlik a teherbeesést anélkül, hogy a terhesség és a szülés kedvezőtlen kimeneteleinek kockázata növekedne” – mondta Tessema. “A végkövetkeztetés az, hogy akkor lehet gyermekünk, amikor szeretnénk, de vannak fenntartások. Először is, legalább némi időre van szükség ahhoz, hogy felépüljön az előző terhességből. Ez egyénenként változik, de ha ki kellene választanom egy számot, az legalább hat hét“.

A terhességek között hagyott kis szünet azt is jelenti, hogy kevesebb idő áll rendelkezésre az esetleges alapfertőzések vagy gyulladások tisztulására. “Bárki, aki aggódik, konzultáljon háziorvosával vagy szülészorvosával, amikor terhességet tervez” – mondta Tessema.

A csoport más, nemrégiben végzett kutatásai szintén nem találták a terhesség vagy a szülés kedvezőtlen kimenetelének megnövekedett kockázatát azoknál a nőknél, akik röviddel egy halvaszületés vagy egy egészséges baba születése után estek teherbe. Tessema elmondta: “E tanulmány és más tanulmányok alapján az Egészségügyi Világszervezet meglévő, a terhesség elvesztését követő terhességi időközökre vonatkozó ajánlásainak felülvizsgálatára szólítunk fel“.

Forrás: Napidoktor.hu