Teendők mielőtt hazaviszed az újszülöttet 2. rész

Néhány alapfogalom a választáshoz: célszerűség, tisztíthatóság, kényelem, megfelelő ár-érték arány, veszélytelenség.

Ezek legyenek a döntések vezérlői akár az ágynemű, akár a babaruhák, akár a cumisüveg vagy éppenséggel a babakocsi vásárlásakor. Ha ezeket mindig szem előtt tartjuk, akkor kizárt – a nagy mellényúlás érzése – a mindennapi használatuk során.

Mi az, amire biztosan szükség lesz?

A baba mozgatásához

Babahordozó, esetleg mózeskosár. Előbbi rögzítése a gépkocsiban természetesen biztonságosabban megoldható, utóbbinak napjainkban inkább "hagyományőrző" szerepe van. Jobb kialakítása és fogása révén a babahordozóban a szülő számára is kényelmesebb a pici transzportja.

Mivel háttámlája nem teljesen vízszintes, ezért a szállítások közben esetlegesen bekövetkező bukások, hányások alkalmával, valamivel csökkentik a félrenyelés esélyét a mózeskosárban szállított babákéhoz képest. A babakocsi kiválasztásakor a bevezetőben említett alapfogalmak az irányadók.

babahordozo

Ágynemű és ruházat

Gumírozott lepedők, kispléd(ek), takaró(k), hálózsák. A pólyák szerepe manapság visszaszorulóban van, bár a baba kitámasztása, pozícionálása könnyebb vele. Ez a stabilitás ugyanakkor az újszülött – nyilvánvalóan nem nagy – mozgásszabadságának gátja lehet.

Body(k), rugdalózó(k), zokni(k), pulóver(ek), vastagabb nadrág, évszaktól függő vastagságú kissapka, és ugyancsak évszaktól függően kiskabát, kisdzseki,  kesztyű, sál, kezes-lábas .

A készlet nagyságát úgy érdemes méretezni, hogy kényelmesen rendelkezésre álljon váltás is, de túlzásokba ne essenek, hiszen ebben az igen intenzív növekedési szakaszban hetek alatt kinövik a babák a ruhatárukat. Emiatt különösen gyakorlatias és pénztárcakímélő megoldás a rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől kapott jó állapotú, használt ruhaneműk használata. Így is bőven marad még elég dolog, amire költeni kell!

Tisztálkodás, haj-, bőr-és körömápolás

Kiskád, (ha nincs biztosítva a megfelelő rögzítés, akkor kádtartó is), vatta, steril gézlap, babaolaj, fürdető, babasampon, törölköző(k), hintőporok, 70%-os alkohol (bárszekrényből nem helyettesíthető!), fültisztító pálcika a köldök és a fülkagyló tisztításához, de NEM a hallójárat tisztításához, popsitörlők, popsikrém, egyszerhasználatos (kb. napi 8-10db) és textilpelenkák (összesen mintegy 15 db), kisfésű, hajkefe (erősíti a hajas fejbőrt), körömvágó olló, elektromos-vagy porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó ( a pumpás kivitelű az orrváladékot nem képes kiszívni, csak maximum, ami ráragad, ellenben remek játék a kádban?).

babafurdetes

A szoptatás, etetés kellékei

Kiegyensúlyozott, könnyű, vegyes étrenden élő és sok folyadékot fogyasztó, mosolygós kismama!

Bimbóvédő, Garmastan kenőcs (a berepedt bimbó kezelésére), szoptatáshoz használható párna, lefejt tejhez tárolóedény, anyatejgyűjtő zacskó, kézi- vagy elektromos mellszívó, cumisüveg(ek) (melyek többségében műanyagok), kis itatópohár, fém vagy műanyag mokkáskanál (K-és D-vitamin beadásához). Amennyiben a baba anyatejjel nem táplálható, akkor természetesen a megfelelő anyatejpótló tápszer.

Egyéb

Szopóka, magyarul cumi, a felső-, szélcső pedig az alsó ?régiók? megnyugtatására,  hőmérő, esetleg csecsemőmérleg, légzésfigyelő.

Cikkünk első felét ITT olvashatod!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.