Teendők mielőtt hazaviszed az újszülöttet 1. rész

A pici lakosztálya legyen olyan, amilyet a mama megálmodott, hiszen ez a hely lesz az, ahol a szülőanya rengeteg időt fog tölteni. De természetesen a pici kényelme és biztonsága a legfontosabb!

Természetesen nem lehet mindenki számára minden tekintetben megfogadható és elfogadható tanácsot adni abban a kérdésben, hogy milyen is legyen a gyerekszoba. Ahány ház, ahány lakás, annyiféle méretű és elhelyezkedésű helyiség várhat a gyerekszoba kialakítására. Ugyanakkor van néhány olyan szempont, amelyet mindenképpen érdemes figyelembe venni a berendezés során a végső döntés meghozatala előtt.

Ne legyen zsúfolt a szoba!

A szobában kizárólag olyan berendezési tárgyak, bútorok legyenek, amelyek feltétlenül szükségesek az újszülött nyugalmának biztosításához, és a baba ellátásában segítségünkre van. A kiságyon, pelenkázón, a babaruhák, pelenkák és törölközők tárolására használt szekrényen, komódon kívül legfeljebb a szoptatáshoz használt fotel vagy ágy kerüljön a szobába, természetesen a helyiség lehetőségeinek figyelembevételével. Játékokra ebben az életszakaszban még nincs szükség, nem ezektől, hanem a babától válik a szoba gyerekszobává!

Könnyen lehessen a szobát szellőztetni, takarítani!

babaszoba2

Felesleges a szőnyeg, a padlószőnyeg, a szobanövény!

Küszöböljünk ki minden potenciális balesetforrást!

A falról, az esetleges polcról véletlenül se eshessen semmi sem az ágyba, sem a pelenkázóra helyezett gyermekre! Ne gátoljon semmilyen berendezési tárgy bennünket a babával történő mindennapos mozgásunkkor! Az öltöztetéskor, pelenkázáskor, köldökápoláskor szükséges dolgok közvetlenül elérhető helyen legyenek, hogy egy másodpercre se kelljen a picit felügyelet nélkül a pelenkázón hagyni! Természetesen az előbbiek kifejezetten célszerűvé is teszik számunkra a gyerekszobát.

babaszoba

Nagyon jópofák, aranyosak a mesefigurákkal díszített falak, de nem kell mindenáron a megvalósítására törekedni, hiszen többnyire úgyis alvással tölti idejét itt a baba, és a későbbiekben is inkább a szülői foglalkozás és a játékok jelentik számára az ingerforrást. 10-15 év múlva kamaszként úgyis “kidíszíti” bálványai képével a szobáját, még az is lehet, hogy akaratunk és ízlésünk ellenére?

Meleg otthon

Fontos, hogy kényelmesen tudjuk biztosítani a pici számára a megfelelő hőmérsékletet (21-23 fok a szobában, a fürdető helyiségben 25-26 fok)! Próbáljuk elkerülni a nagy hőingadozást, akár a megfelelő fűtési mód kiválasztásával illetve annak szabályozásával, akár az árnyékolás biztosításával.

egészséges baba

kiságy elhelyezése

Sok szülő az első hónapokban akkor érzi magát nyugodtnak, illetve gyermekét biztonságban, ha a baba éjszakánként is a közelében van. Ez természetesen ne a hitvesi ágy legyen (az már jó esetben foglalt), hanem a baba saját kiságya. Nyilvánvaló, hogy a kiságy elhelyezésének lehetősége egyedi és méretfüggő.

A lényeg, hogy már a baba hazaérkezése előtt el kell dönteni, hogy egy helyiségben kívánnak-e aludni az újszülöttel vagy sem. Az első otthoni órák és napok izgalmát ne kelljen lakásátrendezéssel bonyolítani!

babaágy

A szobán belül szerencsés, ha a kiságy két oldalról is megközelíthető (mindkét oldalról jön “ingerforrás”), de ha ez nem kivitelezhető az sem gond, legfeljebb naponta váltogatják, hogy az ágy melyik végéhez teszik a baba fejét. (Ha mindkét irányból kap ingereket a baba, akkor mindkét oldali izomcsoportjait egyenletesen fogja használni, nem lesznek izomtónusbeli eltérések a két testfél között és a kis koponyáját sem fogja “elfeküdni”.)

A kedvenc csak a baba legyen, ne pedig egy kisállat

Végül, de nem utolsó sorban, háziállatnak a babaszobában nincs helye! De még a bejutás lehetősége se legyen meg! Igaz ez mind higiénés, mind baleset-megelőzési szempontból.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.