Teendők, ha depressziós vagy, de teherbe estél

Az antidepresszánsok szedése a terhesség alatt kockázattal járhat – állítja az amerikai szülészeti-nőgyógyászati egyetem és a pszichiátria.

“Tudjuk, hogy a kezeletlen depresszió valós kockázatot jelent a csecsemőknek. Ez nem találgatás. Tudjuk, hogy sokkal kevésbé a kapcsolódó kockázatok antidepresszáns használ. Egyértelmű, hogy további tanulmányok szükségesek. ” – mondta Charles Lockwood (OB-GYN a Yale University School of Medicine).

Ezeknek a gyógyszereknek mind a szedése, mind pedig indokolt eset ellenére hanyagolásuk több kockázatot is jelentenek: mint például az alacsony születési súly, koraszülés és vetélés.

kismama-bore620

A testület kimondja: “Az antidepresszánsok hatása terhesség alatt jól ismert, de a rendelkezésre álló kutatással még nem megfelelően szabályozott.?

A testület megállapította, hogy a fokozatosan csökkentett antidepresszáns adagok és a leállítás teljesen megfelelő lehet azok számára, akik a terhesség előtt enyhe- vagy tünetmentesek voltak a megelőző hat hónapban.

Azt javasolják, hogy:

  • A nők, akik már állapotosak, ne próbálkozzanak az antidepresszáns visszavonásával, ha előtte súlyos depresszióban szenvednek.
  • A nők, akik pszichésen stabilak szeretnének maradni az antidepresszánsok segítségével, a terhesség során konzultálniuk kell a pszichiáterükkel a lehetséges előnyökről és kockázatokról.
  • Azok a nők, akik visszatérő depresszióban szenvednek, vagy akik tünetei még a gyógyszeres kezelés ellenére sem gyógyulnak, igénybe vehetik a pszichoterápiát is.

Forrás: