Szülésfelkészítő – a komplikációmentes szülésért

A szülés összetett folyamat. Számos felelősségteljes döntést igényel, amelyeket csak a kellő információk birtokában hozhatnak meg a leendő szülők.

Feltétlenül szükséges a kismama és kísérője számára a megfelelő felkészítés a komplikációmentes szülés érdekében.

A szülésfelkészítésre azért van szükség, hogy mama és kísérője a szülés során ne sodródjanak az eseményekkel, és tudatosan vághassanak bele ebbe az izgalmas folyamatba. Az egyéni szülésfelkészítés során a párok megfelelő információkat kapnak erről a fizikai folyamatról és a kórházban történő eseményekről is.

Megtudják, mi zajlik le ott a vajúdás során, illetve az azt követő időkben. Kérdéseikre választ találnak, így nyugodtabban, felelősségteljesebben felkészülnek, és szorongásmentesen állnak a szülés elé. A szülésfelkészítővel folytatott beszélgetés segíti, hogy ne az ismeretlenbe lépjenek be, hanem otthonosan mozogjanak a rájuk váró helyzetben, ezáltal ismerős legyen számukra a helyzet, mikor a szülésre kerül a sor.

szulesfelkeszito11

Halász Katalin gyógymasszőr és doula tapasztalata azt mutatja, hogy a szülések 90 százaléka problémamentes így. Az elmélet mellett gyakorlati tudást is kap a mama és társa. Segít abban, miként alakítható ki partneri viszony a kórházi szakszemélyzettel (szakorvossal, szülésznővel).

A felkészítés során a kismamák megtudhatják, hogy mik a vélt, és mik a valós jelei a vajúdásnak, mik a szülés egyértelmű jelei, mikor jön el a kórházba indulás ideje. Felkészülhetnek arra, hogy milyen speciális eszközök segítenek a szülőszobán, hogyan hatnak majd a hormonok, megtanulhatják, hogy milyen módszerekkel tudják védeni a gátat, amikkel elkerülhetik a vágást, vagy a gátrepedést. Segítséget kapnak abban is, hogy mikre kell figyelni a szoptatási és gyermekágyi időszakban. A kísérők pedig elsajátíthatnak számos speciális „doula-praktikát”, amelyek hatékonyan segíthetnek a fájdalomcsillapításban.

Az egyéni szülésfelkészítésre a kismama és kísérője együtt érkezik hozzám. Fontos, hogy az vegyen részt a beszélgetésen, aki a szülésnél is jelen lesz, ez lehet az apa vagy más kísérő is. A beszélgetés egy alkalommal zajlik mintegy 4 órán át. Az elhangzó alapinformációk mellett fontosnak tartom az egyéni figyelmet, ezért rájuk vonatkozó speciális tudnivalókkal is ellátom őket” – mondta Halász Katalin.

szulesfelkeszito2

„A kismamák igényét sokszor nem elégítik ki a kórházban elhangzó sajnos gyakorta csupán általános információk. Nálam viszont az egyéni szülésfelkészítéssel mindenre kiterjedő, hatékony tájékoztatást kapnak, nem csupán egy-egy témát beszélünk át, hanem akár rengeteg társkérdés bevonása is lehetséges. Amennyiben közben a kismamában vagy kísérőjében bármilyen kérdés merül fel, azonnal választ kap rá. Felkészülnek a fizikai és pszichikai folyamatra, a partnerükkel való egymásra hangolódásra. És nem utolsó sorban megtudják a kismama lehetőségeit és a kórházban rá vonatkozó protokollszabályokat is.”

Rendkívül fontos tehát a szülést megelőzően mind a mama, mind a kísérője megfelelő felkészültsége, hiszen így felelősségteljes döntéseket hozhatnak meg a szülést illetően, amely számos komplikációt megelőzhet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.