Pajzsmirigyzavar miatt nem hasznosítható a folsav?

Sok kismama küzd pajzsmirigygondokkal, melyek néhány évvel ezelőtt még jóval több gondot okoztak, meddőséget is kiváltottak, ma már jól kezelhetőek, de mégis óriási veszélyt jelenthetnek a babára nézve, mivel befolyásolják a test működését!

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakérője van segítségünkre.

Szintetikus B-vitamin

Ma már nem gond a vitamin és ásványi anyagok pótlása a pajzsmirigyzavaros kismamáknak sem. Egyre több várandósvitamin jelentkezik jódmentes változattal is, hogy segíthesse a betegséggel küzdőket. Azt nagyon sokan tudják, hogy a megfelelő fejlődéshez, és igazából az egész szervezet kielégítő működéséhez elengedhetetlen a pajzsmirigy által termelt T3 és T4 elnevezésű hormon. De ezen felül másban is nagy szerepet játszik ez a szerv.

A vitaminok többsége, miután bekerült a szervezetbe egy biokémiai folyamat útján alakul aktív formára, melyben a szervezet már képes azt hasznosítani. Ez igaz minden B-vitaminra, így természetesen a sokat emlegetett folsavra is. ez az anyag segít elkerülni az idegcső záródási rendellenességeket, és hozzájárul ahhoz is, hogy a baba megfelelően fejlődjön. A várandós vitaminok, és más vitaminkészítmények többségében ez az anyag szintetikus formában található meg. Ezzel alapvetően nem lenne gond, hiszen így az előállítása egyszerűbb, ám a pajzsmirigyzavar esetében komoly akadályba ütközik. Azok, akiknek a pajzsporc alatt található szerve nem működik megfelelően, nem képesek aktív formára konvertálni a szintetikus folsavat, de más szintetikus B-vitamint sem, ez pedig könnyen vezethet születési rendellenességekhez, vagy akár vetéléshez is.

Folát – aktív metilfolát

Pánikba esni nem kell, hiszen a szervezetük képes felvenni és hasznosítani a B-vitaminokat, csak ehhez természetes formában kell hozzájuk jutnia. Nem véletlenül mondják, hogy együnk sok spenótot, hiszen ebben a növényben sok a folsav, méghozzá annak szerves kötésű formája, a folát. Ezt a szervezet még pajzsmirigy zavar esetén is könnyen alakítja aktív metilfolát formára, melyet a sejtek már képesek hasznosítani.

Sajnos tény, hogy az étkezéssel fedezni a várandósság során megnövekedett vitamin, ásványi anyag és nyomelemszükségletet elképesztően nehéz feladat. Ez az oka, hogy a szakemberek többsége javasolja, hogy a kismama szedjen várandósvitamint” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

A fenti okok miatt azonban mindenképpen figyelni kell arra, hogy a folsav, illetve a lehető legtöbb anyag szerves kötés formában legyen jelen a készítményben, hiszen így biztosabb a hasznosulás, ami akár 80%-kal is hatékonyabb lehet. Emellett a várandós vitaminok mellett szól, hogy komplexek, vagyis az egyes anyagok segíthetik a többi felszívódását, ahogyan ez a D-vitamin és a kalcium esetében is történik. Fontos továbbá a megfelelő tagoltság, hiszen a várandósság három trimesztere alatta az igények eltérnek, így azt a lehető legtökéletesebben kell kiszolgálnia a készítménynek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index