Őrizd meg a magzatod alakját!

A terhesség alatti aerob testmozgás csökkenti a magzat születési súlyát, anélkül, hogy befolyásolná az anyai inzulinrezisztencia kialakulását.

Számos bizonyíték van arra, hogy a méhen belüli környezet hatással van a születés utáni életre is, például a nagyobb születési súly összefüggést mutat a gyermekkori elhízás kockázatával. ?Eredményeink azt mutatják, hogy a rendszeres aerob testmozgás megváltoztatja az anyai környezetet oly módon, hogy megváltozik a tápanyagok a magzat növekedésére gyakorolt stimulációja, ez pedig csökkenti a születési súlyt? ? magyarázta Dr. Paul Hofman, az Aucklandi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. ?Mivel a nagy születési súly fokozza az elhízás kockázatát, a magzat méretének kismértékű csökkentése csökkentheti ezt a rizikót és hosszú távú előnyökkel járhat.?

Az anyai inzulinrezisztencia kialakulása kulcsfontosságú a magzat tápanyagellátásának biztosítása érdekében és összefüggésbe hozták a születési súllyal. A testmozgás csökkenti az inzulinrezisztenciát, azonban terhességben a jelentős csökkenés kedvezőtlenül befolyásolhatja a magzat tápanyagellátását.6376Jelen kutatásból azonban az derült ki, hogy a rendszeres testmozgás a terhesség alatt nem csökkenti olyan mértékben az inzulinrezisztenciát, mint nem terhesekben. Az eredmények azon sportolók számára is fontosak lehetnek, akik a terhesség alatt sem szeretnék feladni a rendszeres edzéseket.

A vizsgálatban 84, első babáját váró kismama vett részt, akiket véletlenszerűen osztottak két csoportba. A testmozgást végző csoport hetente öt alkalommal szobakerékpározott 40 percen át legalább a 36. terhességi hétig. Az inzulintoleranciát intravénás cukorterhelés segítségével határozták meg, majd szülés után feljegyezték a baba születési súlyát.

A mozgás nem befolyásolta az anya testsúlyát a terhesség vége felé, továbbá az inzulinrezisztenciára sem volt hatással, azonban az újszülöttek testsúlya átlagosan 143 grammal volt kisebb, mint a kontrollcsoportban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.