Olívaolajjal szülni?

Soranus már kétezer évvel ezelőtt tudta, hogy a síkosítás nagy segítséget jelent a szülésben; a bábák kötelező „kellékei” közé sorolta az e célt szolgáló olívaolajat.

Tanítása nem merült feledésbe; három évvel ezelőtt Svájcból indult hódító útjára egy speciális szülészeti gél, melynek hatékonysága jócskán túlszárnyalja az olívaolajét. Hogy miért? Dr. Vermes Gábor, a Honvéd Kórház-ÁEK szülészeti osztályának részlegvezető főorvosa máris elmagyarázza!

Nincs új a nap alatt, a síkosítás nem jelenkori találmány, ez a gél mégis kitűnik a síkosító anyagok közül. Egy természetes alapanyagokból álló, tartósítószertől, allergizáló összetevőktől mentes gélről van szó, amely a magzat koponyáját és a hüvely falát sikamlóssá téve nagymértékben csökkenti a kettő között fellépő súrlódást, ezzel a szülés minden egyes résztvevőjének nagy segítséget jelent; a szülő nőnek, a magzatnak sőt, még az orvosnak is!

terhesseg_kattide22

Nyilván nem véletlen, hogy erre már az ókorban is odafigyeltek az orvosok. Miért fontos a súrlódás csökkentése?

Azért, mert ezáltal sokkal könnyebb és biztonságosabb a szülés második, úgynevezett kitolási szakasza. A gél alkalmazása a szülésnek pont azt a rizikós fázisát gyorsítja fel, amikor az ősz hajszálak kerülnek a fejünkre, hiszen ha a baba elakad, az súlyos kockázatokkal járhat.

Ráadásul, a baba útjának effajta megkönnyítésével az anya is kevésbé sérül, egyrészt csökken a gátmetszés és a gátrepedések száma, másfelől pedig jó eséllyel ép marad a hüvely fala.

Gondoljunk csak bele, ahogy a koponya átpréselődik a hüvelyfalon, a kettő között- ha nem elég csúszósak az „útviszonyok”– óriási súrlódási energia lép fel, a baba feje lenyúzza, végigsérti a hüvelyfalat. Ezek a sérülések nem annyira látványosak, nem kell őket összevarrni, viszont a szülés után komoly panaszokat okozhatnak.

Akár maradandó károsodásokról is beszélhetünk?

Nos, ha egy szűk járaton át kell jutnia egy tíz centiméter átmérőjű kókuszdiónak, az akár maradandó változásokat is okozhat a járat falán- valami ilyesmi történik a hüvelyben is. Ha ez sikamlós közegben zajlik, akkor a hüvely könnyebben visszaáll az eredeti állapotába, és nem kell tartani például a hüvelyfal lesüllyedésétől, ami a későbbiekben inkontinenciát; vizelet- vagy akár széklet-visszatartási nehézségekhez is vezethet attól függően, hogy a hüvelynek mely része sérül.

Ezen kívül a gátmetszésnek is lehetnek veszélyei, ha nem a megfelelő időben, irányban és nagyságban történik, ekkor ugyanis a gát tovább repedhet, ez pedig okozhat vérömlenyt, ami bár felszívódik, hosszú hónapokon, akár éveken át is eltarthat a teljes regeneráció.

Hogyan kell alkalmazni a gélt és „hová tűnik” a szülést követően?

Egy rugalmas applikátor segítségével a szülészorvos vagy a szülésznő helyezi a hüvelybe az első hüvelyi vizsgálattól kezdve vagy a magzatvíz elfolyását követően. A gél biológiailag semleges akár a magzatvíz, vagy a magzatmáz. Az anyag bioadhezív, ami azt jelenti, hogy hozzátapad az emberi szövetekhez, jelen estben a magzat koponyájához és a szülőcsatornához, ezáltal a kettő egymáson könnyedén csúszik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.