Növelheti az asztma esélyét a programozott császármetszés?

Kismértékben emelheti egy gyermek esélyét az asztma kialakulására, ha programozott császármetszéssel segítették a világra – Eközben azonban olyan országokban, ahol kisebb az ilyen beavatkozások száma, magasabb a babák és az anyák elhalálozásának aránya.

Némileg nő az asztma kifejlődésének esélye azoknál a gyermekeknél, akik programozott császármetszéssel születtek, szemben a hüvelyi úton világra jött csemetékkel – állapították meg kutatók. A kockázati különbség igen kicsi: a gyermekek 3,73 százalékát kellett ellátni asztma miatt 5 éves koráig, míg a természetes szüléssel érkezetteknél ez a szám 3,41 százalék. Annak a kockázata, hogy inhaláló készülékre is szükségük legyen, 10,3 százalék a programozott császárral születetteknél, a természetes úton világra jötteknél pedig 9,6 – derült ki a tanulmányból.

A császármetszés egyre gyakoribb alkalmazása a kutatók szerint szerepet játszhat abban, hogy az asztma jelenléte az egész világon megnőtt – ám a tanulmány arra is rámutat, hogy szerencsére nem olyan jelentős a gyermekkori asztma kockázata – mondta el Dr. Mairead Black, vezető klinikai kutató és szülészeti tudományos munkatárs a skóciai Aberdeen egyetemen.

Mivel megfigyeléses vizsgálatról van szó, nem lehet határozottan kijelenteni, hogy a császármetszés miatt emelkedik meg kismértékben az asztma kockázata.

újszülött

„Az abszolút kockázati különbség igen alacsony a programozott császármetszéssel születettek körében, tehát, míg a beavatkozás valóban játszhat némi szerepet az asztma globális szintű terjedésében, ez a szám nem elég jelentős ahhoz, hogy befolyásolja, császármetszéssel szül egy nő vagy sem” – tette hozzá dr. Black.

A tanulmányt a Journal of the American Medical Association közölte.

Dr. Black és kollégái több mint 321 ezer elsőszülött adatait gyűjtötték össze Skóciában 1993 és 2007 között, majd 2015 februárjáig követték nyomon a gyermekeket.

A kutatók megállapították, hogy összehasonlítva a vészhelyzet miatt elvégzett császármetszésekkel azokat, amelyeknél a beavatkozás programozott volt, nem olyan jelentős az asztma kockázatának növekedése, hogy az kórházi kezelést igényeljen, a gyermeknek már 5 évesen szüksége legyen inhaláló készülékre, ugyancsak 5 esztendősen hajlamos legyen az elhízásra, gyulladásos bélbetegség alakuljon ki nála vagy megnőjön a rák, esetleg a halál esélye. Ám az 1-es típusú diabétesz kialakulásának valószínűsége nagyobb – mutatta ki a tanulmány.

Dr. Mitchell Maiman, a New York-i Staten Island egyetemi kórház szülészet-nőgyógyászati részlegének vezetője mindenesetre úgy vélekedik, hogy a császármetszés járhat némi hátránnyal a csecsemőkre nézve.

A folyamat, melynek során a kisbaba kibújik a szülőcsatornán, előnyös az immunrendszere számára. „A gyermeknek szüksége van arra, hogy ezen keresztülhaladjon, ami feltehetően egész élete legnehezebb útja és egy komoly versenyelőnyt eredményez” – hangsúlyozta a szakember.

Maiman szerint a császármetszés, ha csak orvosilag nem indokolt, nem ajánlott. Az anya számára növeli a vérzés esélyét és a placenta megszületésével is lehetnek gondok. Sokkal kevésbé biztonságos, mint a hüvelyi szülés.

szülés

Egy másik tanulmány ugyanakkor, melyet szintén a szaklap közölt, a császármetszések világszintű gyakoriságát vizsgálta és arra világított rá, hogy ahol magasabb ezeknek a száma, ott alacsonyabb a halálozási ráta is a csecsemők és az anyák körében. A beavatkozások mennyisége országról országra változik, a kettőtől az 50 százalékig.

„Azokban az országokban, ahol a császármetszések száma igen alacsony, magas az újszülöttkori elhalálozás aránya, ahogyan az édesanyáké is” – mondta el Dr. Thomas Weiser vezető kutató, sebész professzor asszisztens a kaliforniai Stanford orvosi egyetemről.

Ahogyan nő a császármetszéseké, úgy csökken az anyák és csecsemők haláleseteinek száma – ám amikor a beavatkozások elérik a 100-ból 19 esetet, nincs további csökkenés a halálozások terén.

Az országok igyekeznek javítani az eredményeken és a császármetszést az átfogó gondoskodás részévé tenni – mondta el a szakember, hozzátéve, hogy ahol a beavatkozások száma nagyon alacsony, ott a teljes egészségügyi ellátás keretében igyekeznek javítani a helyzeten.

Ugyanakkor, a másik oldalon, ahol a császármetszések száma nagy, már túlzott mértékről beszélhetünk – tette hozzá dr. Weiser.

Forrás: https://napidoktor.hu/category/blog/