Nincs remény a meddő pároknak? – Bezárja kapuit a két utolsó magyar magánklinika

Két meddőségi magánklinika elhasalt a nagy állami átalakítás során. Bár felajánlották az államnak, hogy vegvásárolhatja őket, visszautasítást kaptak. Ennek értelmében hazánkban már nem lehet magánúton lombikkezelést végezni.

Elutasította a még két megmaradt, túlélésért küzdő meddőségi magánklinika felvásárlási ajánlatát az állam, így mind a Reprosys Termékenységi Központ, mind pedig a Versys Clinics működési engedélye hatályát veszti – tudta meg a hvg.hu. Bár információink szerint mindkét intézmény felajánlotta az államnak, hogy – más lehetőség híján – a Róbert Károly Meddőségi Centrumhoz hasonlóan őket is megvásárolják, a kormány erre a múlt héten küldött válaszlevelében nemet mondott.

A Reprosys és a Versys sokáig a két utolsó, állami támogatás nélkül működő meddőségi magánklinika volt, mely a folyamatos kormányzati nyomás ellenére próbálta fogadni azokat a párokat, akik nem állami intézményben akartak lombikkezelésbe kezdeni. A kormány 2020 elején ugyan ingyenessé tette az állami klinikákon végzett asszisztált reprodukciós eljárásokat, és az ehhez szükséges gyógyszereket, még így is rengetegen választották a magánintézményeket. Ennek a rövidebb várólista és a személyesebb ellátás mellett sokszor az is volt az oka, hogy a társadalombiztosítás csak öt próbálkozást támogat (egy alkalomnak egy embrióbeültetés számít), és 45 év felett nem engedélyezi a lombikot.

meddőség, párkapcsolat

Fotó: 123rf.com

Állami gőzhenger

Magyarországon hosszú évekig békében megfértek egymás mellett az állami és a magán meddőségi klinikák, 2019 után azonban a kormány fokozatosan kezdte átvenni az irányítást az óvatos becslések szerint is 300 ezer embert érintő kezelések felett. Első lépésként 2019-ben hat, addig magánkézben lévő intézményt vontak állami irányítás alá, majd tavaly nyáron az Országgyűlés elfogadta azt a rendeletet is, mely kimondja: 2022. július 1-étől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők az erre jogosult nők.

Az okok között Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Novák Katalin, – akkor még – családügyi miniszter finanszírozási visszaéléseket emlegetett, de hogy ezzel pontosan mire gondoltak, azóta sem derült ki, alátámasztaniuk nem sikerült.

Magyarországon július 1-től csak és kizárólag állami klinikákon lehet lombikkezelést végezni.

A téma az alábbi linken folytatódik >>

Olvasd el ezt is!

Kevés dologgal lehet fellépni a férfiak meddősége ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.