Nem mindegy, hogyan töltjük – Milyen az ideális terhesség?

A baba várását a legtöbb nő nem kerülheti el és nem is kívánja elkerülni, nem mindegy azonban, hogy az állapot terheket jelent-e, vagy örömteli megpróbáltatásokat, melyeket rutinosan meg tud oldani.

Az oldalsó hasizmok erősödnek, így az anyaméh stabilabban helyben marad, a gyermek biztonságérzete növekszik. Tudjuk azt is, hogy a gyermek egyensúlyszervének normális fejlődése érdekében fontos, hogy az anya a térben sokféle mozgást tegyen.

Meg kell tanulnia, hogy hol van a térben a fent és a lent, ki kell alakuljon a térérzete, és meg kell kapja a kialakulóban levő érzékszervei a fejlődésükhöz szükséges ingermennyiséget, a lágy simításokat, masszázst, ringásokat. Ezért a koraszülötteket születésük után kell ezekben az érzetekben részesíteni, tehát hintáztatni, masszírozni, le és fel mozgatni.

A komplikációk miatt fekvésre tanácsolt anyákat az USA egyes intézményeiben függőágyba teszik, hogy legalább ilyen módon biztosítsák a gyermek egészséges fejlődését. A terhesek számára sok nyugati stúdióban már külön képzett edzők dolgoznak.

Az efféle tréning sokkal kíméletesebb, mint a szokásos, egyfajta keveréke az aktív és a nyugalmi gyakorlatoknak. Mindenekelőtt azonban olyannak kell lennie, hogy a terhesek élvezni tudják. A mozgás ugyanis nemcsak a test, hanem a lélek és az önbecsülés miatt is jó és fontos.

A kismamák szeretik egymás társaságát, hiszen így lehetőségük van a hasonló problémák kitárgyalására. Különösen fontos, hogy a kismama megtanulja, mi vár rá a szülés során, s jó, ha erre is célzott mozgást és légzőgyakorlatokat tanul.

Mennyit egyen a mama?

A terhesség alatti táplálkozás szlogenje: “egyen két ember helyett”. Azonban ehelyett a minőségre, és nem a mennyiségre kellene odafigyelni. A testsúly a terhesség első felében nem lehet lényegesen több, mint a normál súly.

A második felétől kezdődően a napi ételadag legfeljebb napi 300 kcal-val lehet több, mint a korábbi étkezésekkor. Azoknál a fiatal lányoknál, akik a terhesség előtt a ma szépségideált képviselő, normálisnál 20%-kal alacsonyabb súllyal rendelkeztek, normális lehet a 12-13 kg súlygyarapodás is.

A terhesség utolsó harmadában a tápanyagigény jelentősen megnő, ezért feltétlenül fontos a tápanyagraktárak időben történő feltöltése, és a sok létfontos tápanyagot tartalmazó étel fogyasztása.

A terhesség utolsó heteiben javasolható a táplálkozásban jártas szakember, diétás orvos, dietetikus tanácsait kikérni. A vitamin- és ásványianyag-igény ezen időszakban a nem terhesekhez képes 36%-kal nő meg, de tanácsos odafigyelni a jó minőségű fehérje fogyasztására is.

Gyakori panaszok a terhesség alatt

A terhesség a megváltozott anatómiai és élettani viszonyok miatt az egyébként egészséges fiatal nő esetén is számtalan kellemetlenséget és panaszt hozhat magával, ami meglepő lehet a kismama számára.

Ezek jelentős része “normális” kellemetlenségnek tekinthető, amelyek az időben kezdett tornával, légzőgyakorlatokkal és egészséges étkezéssel csökkenthetők.

A terhes nő azonban, ha mindent megtesz az egészsége érdekében, akkor is esendőbb lesz, s különböző panaszokkal kell számolnia.

Mit ne sportoljon a kismama?

Természetesen ugyanazokat a sportokat, melyeket a terhesség előtt űzött, nem folytathatja az anya minden korlátozás nélkül. Minden olyan sportot kerülni kell, mely a sérülés veszélyét hordozza: küzdősportok, labdajátékok, ugrások, szertorna stb. nem engedélyezettek, sőt tabunak számítanak.

kismama sport

Gyakori vizelés, éjjeli vizelés

A méh húgyhólyagra nehezedő nyomása miatt álló helyzetben, vagy épp az éjjeli nyugalom és a hólyag megváltozott, ellazult térbeli helyzete miatt jön létre. Ennek kivédésében sokat segíthet az időben elkezdett torna és légzőgyakorlatok.

A túlsózott ételek kerülése zavartalanabbá teszi a folyadék forgalmát. Igyunk egyenletesen és természetes folyadékokat: gyógyteát, vizet, ásványvizet, frissen centrifugált és préselt leveket, turmixokat, limonádét. Ne igyunk savas italokat, kémiai szerekkel telített italokat.

Fontos tudnunk, hogy inkább legyen kényelmetlen a túl sokszori vizelet, mint hogy a kevés vizelet miatt húgyúti fertőzés alakulhasson ki. A húgyúti fertőzés, a vizelet pangása, megváltozott kismedencei anatómiai viszonyok kedveznek főként az alsó, de a felső (már veszélyesebb) húgyúti gyulladások kialakulásának is.

Minden gyulladásos megbetegedés nagy megpróbáltatás, hiszen a gyógyszerek szedését a magzat károsodásának elkerülése miatt kerülni kell. Ezért a legfontosabb az állandóan nagy mennyiségű folyadékfogyasztás, a vizelet időben történő elengedése, tehát nem szabad visszatartani azt.

Fontos az általános ellenálló képesség megfelelő szinten tartása is: megfelelő táplálkozással, légzőgyakorlatokkal és mozgással. A mégis kialakult gyulladások kezelésekor orvosi segítségre van szükség, lehetőleg természetes gyógymódokban felkészült orvosokat vagy azokat is kérdezzük meg.

Fontos tudni, hogy bizonyos – egyébként jó hatású – gyógynövények fogyasztása sem javasolt a terhesség alatt: pl. medveszőlőlevél, csarabfű, macskakarom. Ha láz, hidegrázás, fájdalmas vizelet, hányinger, hányás, hasi és lágyéki fájdalom lép fel, akkor forduljunk orvoshoz a helyzet tisztázása érdekében.

Hátfájdalom

A méh és baba növekvő súlya a gerincoszlop súlyterhelését hirtelen (néhány hónap alatt) megváltoztatja, lazulnak a gerinc melletti szalagok, és így hátfájdalmak jelentkezhetnek.

A kellő időben elkezdett torna képes csak csökkenteni ezt a kellemetlenséget, jót tehet azonban az ülő helyzetben végzett szelíd masszázs, a görcsös izmok fellazítása, fizioterápia, akupresszúra, köpölyözés is. Figyeljünk a megfelelően kényelmes és anatómiai cipő viselésére, a nem túl puha fekvőhelyre, valamint a testsúly kontrollálására.

Forrás: