Ne ismételjük az eddig sikertelen teherbeesési módszereket

A terhesség létrejöttének esélye csökken, ha az azonos típusú kezelésből már a második vagy harmadik próbálkozáson is túlvagyunk.

A kiváltó októl függően több eltérő módszer is létezik a terméketlenség kezelésére. Azoknak, akik nem érlelnek petesejtet, gyógyszeres kezelés segítségével fokozzák a petefészkek aktivitását. Másik lehetőség a méhen belüli megtermékenyítés (IUI), amikor hím ivarsejteket juttatnak egy vékony csövön keresztül a méh üregébe. Ezt a módszert általában a férfiak csökkent termékenységének ellensúlyozására alkalmazzák, (például alacsony spemaszám esetén).

Az in vitro fertilizació (IVF vagy lombikmódszer) egy még bonyolultabb eljárás, amikor az érett petesejtet laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg, a megtermékenyítést követően létrejött embriókat több nappal később ültetik vissza a méh üregébe. A University of California-San Francisco (UCSF) kutatói 408 pár adatait tekintette át nyolc meddőségi centrumban. 21 százalékuk kiegészítő kezelésen kellett átessen (például myomaelávolításon, ciszták eltávolításán) . 18 hónap múlva ebben a csoportban 28 százalékos volt a teherbeesés.10555A csak gyógyszerrel kezelt csoportban 85 százalékos, az IUI csoportban 71 százalékos, míg a lombikprogramba került nők között 59 százalékos volt a teherbeesési arány. Annak a hat párnak, akik három vagy több gyógyszeres kezelésben részesültek 29 százalékos volt a teherbeesési aránya. Hasonló módon az IUI és IVF jó eredményei csökkentek a harmadik próbálkozásra. Az 52 párból, akiknek három vagy több kísérlete is volt, 35 százalék lett csak terhes. ?Sajnos akárcsak a korábbi adatokból, ebből is világosan látszik, hogy az egyes típusú kezelések sikere a próbálkozások számának növekedésével csökken? – nyilatkozta Dr. James F. Smith szülész-nőgyógyász.

A többedik kísérletnél feltehetően már megéri egy másik típusú kezelésre váltani. Számos tényezőt kell figyelembe venni a megfelelő kezelés kiválasztásánal. Az ár is egy ezek közül. A gyógyszeres kezelések 18 hónap alatt átlagosan 1200 dollárba kerültek. Az IUI ugyanezen időszak alatt 3600-tól 8600 dollárba, míg az IVF 24 ezer dollárba került. Egy IVF kezelés Amerikában átlagosan 12 400 dollárba kerül. A sokadik kísérlet, attól függetlenül, hogy hatékonyabb és drágább, már kevés sikerrel kecsegtet, ráadásul lelkileg is nagyon megterhelő.

Azok a párok, akik több sikertelen IVF kezelésen is túlvannak, megpróbálhatnak mástól ( donortól) származó petesejtet vagy spermiumokat felhasználni. Feltehetően az új felmérés is segít majd egy új IVF módszertan kialakításában, ahol a párok sokkal inkább személyre szabott terápiában részesülhetnek.

Forrás: