Nagy összeggel támogatná a kormány a gyermekvállalást

Gyermekvállalásra szeretné ösztönözni a kormány a családokat azzal, hogy a kelengyepénz néven is ismert támogatás jelenlegi, 64 ezer forintos összegét nagyjából az ötszörösére, 288 ezer forintra emelné.

A tervezetet kidolgozó munkacsoportnak rengeteg más ötlete van a társadalom öregedésének megállítására, pénz azonban egyelőre nincs rá.

Az első gyerek után járó támogatás emelése, a gyed feltételeinek lazítása és a kismamák munkahelyének védelme a három legfontosabb intézkedés, mellyel a kormány a családokat szeretné ösztönözöni, hogy merjenek babár vállalni. A juttatások 2014-től léphetnek hatályba, de hogy pontosan mikor és milyen formában, arról egyelőre a kormány tárgyal.

Egyre öregszik a társadalmunk

A világ szinte minden országára jellemző az öregedő társadalom: az ENSZ kutatásai szerint hamarosan több, mint egy milliárd lesz a 60 év feletti emberek száma. Ennek legfőbb oka az, hogy a szülők anyagi körülményeik miatt kevesebb gyereket vállalnak, sok pár pedig egyáltalán nem tervez babát.

Magyarország kormánya az egykulcsos adórendszertől és a gyermekek utáni adókedvezmények bevezetésétől várta a megoldást, az adatok alapján nem sikerült megállítani a gyermekszületés csökkenését: 2013 első négy hónapjában több, mint 1600-zal kevesebb baba született, mint egy éve.

penz

Az első gyermek születése jelenti a legnagyobb anyagi terhet

Felmérések igazolták, hogy a legtöbb pár az első gyermek születésével megnövekvő anyagi terhek miatt egyáltalán nem, vagy csak későn vállal babát. Az új tervezet megalkotói éppen ezeknek a pároknak szeretnének segíteni a majdnem 300 ezer forintos juttatással, melyből a számítások szerint meg lehet vásárolni az olyan felszereléseket, melyeket a későbbiekben a többi csemetéknél is használni lehet.

Ilyen a fürdető, a pelenkázó, mérleg, babakocsi, kiságy, s a hozzájárulás reményeik szerint megkönnyíti a kezdő szülők életét.

Komoly fejtörést okozott azonban a szakértőknek, hogy kerülhetnék el a „megélhetési gyerekvállalást”, mely főként a kiskorú, iskolázatlan nők körében elterjedt. Végül megszületett a döntés: a juttatás csak a 18. életévét betöltött, első gyermekét váró anyának járna.

Rugalmasabb gyed, könnyebb elhelyezkedés

A kelengyepénz összegének felemelésén túl a kormány rendelete a szülők további támogatását is megcélozza. A gyermekgondozási díj, vagyis a gyed összege megmaradna akkor is, ha az anyuka a támogatás folyósítása alatt munkába állna, vagy újabb gyermeket vállalna. Az új rendelet kapcsán arról még nem született döntés, hogy a gyedet havi átutalással, vagy esetleg egy összegben is lehet-e igényelni.

A több gyermekes anyukák munkavállalását is megkönnyítené az új tervezet: a munkahelyek a két-, illetve három gyermekes anyukák után is megkapnák a járulékkedvezményt, így a nőknek nem kellene aggódniuk munkahelyük elvesztésén a kicsik száma miatt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.