Mit kell tudni az ikerterhességről?

Természetes, hogy a hamarosan anyává váló nő fejében nem csak az fordul meg, fia vagy lánya születik-e, hanem az is: mi lesz, ha ikrek érkeznek. Először a terhesség híre is ijesztő lehet számára, belegondolni abba, hogy élete mostantól megváltozik, felelősséggel tartozik egy pici életért. 

Azonnal kételkedni kezd, vajon elég jó anya lesz-e, el tudja-e látni a gyerkőccel járó, nem kis energiát igénylő feladatokat, vajon bírja-e majd? Ilyenkor szokott fokozott ,,pánik” kitörni, ha kiderül, hogy nem is egy, hanem két, esetleg három baba érkezik.

Tény, hogy az ikrek érkezése dupla gonddal, ám kétszer – vagy háromszor – akkora örömmel is jár. Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnövekedett az ikerszületések száma.  Az Egyesült Államokban például 1980 és 2004 között közel hetven százalékkal megnőtt azon esetek száma, ahol ikerpár vagy hármas ikrek jöttek a világra. Mi növeli vajon az ikerszülés esélyét?

Az egyik az örökség: ha az anya családjában előfordult már ikerszületés, ez növeli annak esélyét, hogy neki is ikrei legyenek. A fajta: az afrikai származású nőknél például gyakrabban fordul elő ikerszülés. A terhességek száma: ha már több mint egyszer volt állapotos a nő, netán már születtek ikrei, ez is növeli az újbóli ikerszülés esélyét.

A megkésett gyermekvállalás: az idősebb nők, akik az átlagosnál később esnek teherbe, számíthatnak ikerterhességre. A termékenységet elősegítő kezelések: azoknál a hölgyeknél, akik természetes úton nem tudnak megfoganni és orvosi segítséggel lesznek anyák, nagyobb eséllyel szülnek ikreket. A különböző eljárásokkal, gyógyszerekkel, mesterséges megtermékenyítéssel nő az ikerszülés esélye.

egypeteju002

Mint ismeretes, léteznek a kétpetéjű és egypetéjű ikrek. A kétpetéjűeknél két különböző spermium termékenyít meg két különböző petét. Saját, különálló méhlepénnyel rendelkeznek, és eltérő lehet a nemük is. Hasonlítanak egymásra, de úgy, mint két átlagos testvér, akik nem egyszerre születtek.

Többnyire anyai ágon öröklődik a kétpetéjű ikerterhesség. 35 éves kor alatt nagyobb eséllyel születnek kétpetéjű ikrek. Ritkábbak az egypetéjű ikrek: ilyenkor egy spermium termékenyít meg egyetlen petét, de utána a zigóta kettéosztódik, és két embrió alakul ki.

Az ő nemük mindig azonos, nagyon hasonlítanak egymásra, még a vércsoportjuk is egyezik. Saját köldökzsinórjuk van, de a méhlepény és a magzatburok nem feltétlenül közös. Inkább a 35 év feletti nőknél nagy az esélye egypetéjű ikrek születésének. Ha három baba születik egyszerre, a hármasikrek lehetnek egypetéjűek, de egy-és kétpetéjűek is.

Megtermékenyülhet egy pete, de a zigóta utána három részre osztódik, és egypetéjű utód érkezik. Az is megtörténhet, hogy hármat különböző spermiumok termékenyítenek meg, és kétpetéjű ikrek születnek.

Van rá példa, hogy ugyanabból a petéből fejlődik két pici, ők egypetéjű ikrek, de harmadik testvérük egy másik petéből és spermiumból alakul ki, s ő nem fog hasonlítani rájuk. A négyes- és többesikrek szintén lehetnek egy-és kétpetéjűek is. Abban az esetben, amikor csak egy baba születik, a terhesség kitart a 40. hétig, míg az ikrek közel fele idő előtt, a 37. hét környékén jön a világra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.