Mit kell tudni a HCG-hormonról?

A HCG-szint csak akkor mérhető és a terhességi teszt is akkor lesz pozitív, ha elér egy értéket a termelt HCG mennyisége – de mi is az a HCG?

Manapság már modern, egyszerűen beszerezhető és használható terhességi tesztek segítik a gyermekre vágyó nőket abban, hogy gyorsan megtudhassák, valóban babát hordanak-e a szívük alatt.

A terhességi tesztekkel úgy mutatható ki a kisbaba érkezése, hogy jelen van a csak terhesség alatt képződő anyag, a HCG. A HCG mennyisége ugyanis nagymértékben megnő a vérben és a vizeletben, amikor egy nő teherbe esik. Az első időben a mennyisége extrém.

An isolated shot of a pregnant woman being examined by a doctor

Mit kell tudni róla?

A HCG-hormon elnevezés a Humán Chorialis Gonadotropin rövidítése. A terhességhez kötődik, és csupán akkor mérhető, ha a termelt mennyiség elért egy bizonyos értéket. Manapság ez nagyjából 25 IU – A mIU (ml milli International Unit) millilitert jelent. Ez az érték a fogamzást követő 10-12. napnál mérhető.

A HCG hormont a méhfalon megtapadt megtermékenyített petesejt, vagyis az embrió lepényszövete termeli. A hormon koncentrációja másfél naponta megduplázódik a szervezetben: három nap után kimutatható a vizeletben. A terhességi teszt már 10 milliegységnyi HCG hormont is képes kimutatni 1 milliliter vizeletben. Éppen a HCG hormon megléte vagy nem léte az, amely miatt meg kell különböztetnünk egymástól az egy csíkot és két csíkot mutató tesztet.

blood

A fogantatástól a magzat beágyazódásáig nagyjából két hét telik el. Miután a vérzés elmarad, 4-5 napra rá már kimutatható a teherbe esés. Ekkorra éri el azt a mennyiséget a HCG hormon szint, amely a pozitív eredményhez kell.

A beágyazódást követően a harmadik napon a HCG szint nagyjából 17 és 119 egység között van, ezt a 10 mIU/ml érzékenységű terhességi teszt biztonsággal kimutatja. Ezután a HCG jelenléte rohamosan emelkedni kezd a szervezetben.

A Magyarországon kapható terhességi tesztek érzékenysége 10-100 mIU/ml közötti. Minél kisebb koncentrációt képes kimutatni egy teszt, annál előbb biztos eredményt kapunk a segítségével.

Attól azonban, hogy a HCG értéke megemelkedett, még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy a magzat beágyazódik az anyaméhben. Megtörténhet, hogy valamiért ez nem sikerül, s bár a teszt pozitív, mégis jelentkezik a menstruáció, igaz, 1 vagy 2 hét késéssel.

Ha tehát biztosak akarunk lenni abban, hogy a teherbe esés sikeres, az ultrahangos vizsgálat a legjobb megoldás. Ezzel kizárhatjuk egyéb problémák jelenlétét is, például a hormontermelő cisztákét, vagy megtudhatjuk, nem méhen kívüli terhességről van-e szó.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.