Mit egyenek és mit ne a férfiak a termékenységükért?

Sajnos tisztában vagyunk vele, hogy a férfiak spermiumszáma tendenciálisan csökken. Ennek egyik oka az életmódunkban keresendő, egyszerűbben fogalmazva nagyon nem mindegy, mit is eszünk.

Hiszen az étkezések, a tápanyagbevitel az alapfeltétele a test megfelelő működésének. A spermiumszámot pedig egyes élelmiszerek képesek egy kicsit megemelni.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Először is, mit ne?

Fontos lenne kiemelni, hogy vannak olyan ételek, melyek a férfiak számára tiltólistásak, de legalábbis visszafogottan kell őket fogyasztani. Ilyen a szója vagy az alkohol, illetve minden olyan étel vagy ital, mely úgynevezett fitoösztrogéneket tartalmaz. 

A xenoösztrogének és fitoösztrogének olyan kémiai anyagok, melyeket a szervezet ösztrogénnek ismer fel, így sajnos hatásukra igen könnyen ösztrogéndominancia alakul ki, mely többek közt a spermiumtermelésre is erőteljesen hatást gyakorol. A xenoösztrogének az élelmiszeripar termékei, a fitoösztrogének pedig egyes növényekben találhatóak, mint például a szója vagy az árpa (igen, a sör is sok fitoösztrogént tartalmaz).

Mi az, ami jöhet?

Ahhoz, hogy a spermiumtermelés megfelelő legyen arra van szükség, hogy a test tápanyagellátottsága kielégítő legyen. A nemzőképesség fenntartása ugyanis egy másodlagos jelentőségű funkció, vagyis csak akkor lehet jól működő rendszer, ha az elsődleges, vagyis a létfenntartáshoz szükséges funkciók kielégítően működnek.

Ennek megfelelően arra kell figyelni, hogy az étkezés kiegyensúlyozott legyen, vagyis lehetőleg ne együnk többet a kelleténél, és sok nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. A húsok közül a soványabbakat érdemes keresni, és nem szabad megfeledkezni a mozgásról sem! A spermiumszám növekedés eléréséhez segítséget jelenthet a banán, a diófélék, a halak, az étcsoki, a spenót és például a leveles zöldségek lehetnek a segítségünkre. Hogy miért?

Mi kell?

Ezek az ételek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amikre nagy szüksége van a szervezetnek. Cinket, vasat, rezet, vitaminokat, folsavat, stb – mondja Ratkó Tünde. Hogy mennyit is tartalmaznak ezekből az sajnos nagyon sok dologtól függ. Tény, hogy a tömegtermelésnek “köszönhetően” az ételeink tápanyagtartalma jelentősen, akár 50%-kal is csökkent, így ma már sokszor elkerülhetetlen a szervezet támogatása más formában is. A várandós nők esetében ma már senki nem lepődik meg a várandósvitaminok szükségességén, sokan azonban fennakadnak a férfivitaminokon. Pedig a normál termékenység fenntartásához sokszor ezek is elengedhetetlenek, már persze akkor, ha megfelelnek bizonyos követelményeknek.

A jó férfivitaminban az anyagok komplexen vannak jelen, és a lehető legtöbb esetben szerves kötési formában (-citrát, -glükonát). Ennek azért van igen nagy jelentősége, mert az anyagokat nem csak bevinni kell a szervezetbe. Ha nem gondoskodunk a hasznosulásukról – mely a szerves kötésű anyagok esetében akár 80%-kal is jobb – akkor tulajdonképpen csak drága vizeletet hozunk létre, hiszen azok az anyagok, melyek nem tudnak felszívódni, a vizelettel távoznak a testből.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Fölösleges aggódni!!
  Nem ezen múlik ,higgyétek L!!!
  Gyakorolni kell nem beszélni róla!!!
  Ennyit a biológiáról és a gasztronómiáról……
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.