Mindent a babáért!

Minden nő, aki szeretne gyermeket, a természetes módszerek híve, ha csak nem derül ki, hogy szükség van orvosi segítségre is – Hogyan a legbiztosabb, hogy megfogan a kisbaba?

Amikor egy nő már valóban gyermeket akar, könnyen rájöhet, nem is olyan egyszerű olykor a teherbeesés – előfordulhat, hogy nem fogan meg a baba azonnal, ezért kezdünk kétségbe esni. Ne tegyük, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy meddőségre kell gondolnunk. Próbáltuk-e már például a nagyanyáink által is követett, természetes módszereket, melyek segítenek a mielőbbi teherbeesésben? Bizonyára hallottunk már a ciklus számolgatásáról, a hőmérőzésről, az ovulációs tesztről például. De hogyan is működnek ezek?

A peteérés meghatározása

Egy babára vágyó nőnek fontos tudnia, hogy mikor van pontosan a peteérése: ez előtt, illetve után 5 nappal a legnagyobb a valószínűsége a teherbeesésnek. Ilyenkor legtermékenyebb egy nő. Megtudhatjuk, mennyire nagy az esély a teherbeesésre, ha időnként megnézzük a méhnyaknyák állagát, ha ugyanis nyúlós, emlékeztet a tojás fehérjére, akkor valószínű, hogy könnyű lesz a teherbeesés. A váladékot a hüvelyi rész megtörlésével ellenőrizhetjük. A nyák szerepe, hogy segítségével a spermium könnyebben jut a petesejthez. Ha biztosra szeretnénk menni, peteéréskor szerelmeskedjünk három napon át legalább napi egyszer a baba megfoganása érdekében.

Segít az ovulációs teszt is

A peteérés időszakának meghatározását megkönnyíti, ha úgy számoljuk, hogy a legutóbbi menstruáció első napjától számított nyolcadik naptól vagyunk termékenyek, vagyis ebben az időszakban érdemes minden második nap szeretkezni, a huszadik napig. Ha így sem vagyunk biztosak a dolgunkban, vegyünk ovulációs tesztet. A patikában kapható, és segít a peteérés eljövetelének megállapításában. Vizelet minta, nyál illetve hüvelyváladékból vett kenet lehet szükséges hozzá.

terhes144

Az ovulációt egyébként mutatja több jel is. Leggyakrabban a középidős fájdalom és vérzés jelzi – ez csak akkor tekinthető viszont középidősnek, ha a ciklusunk 28 napos, más esetekben eltolódik. Inkább ovulációs fájdalom és vérzés a pontos elnevezés erre. A fájdalmat rövid ideig érezzük: néha erős, görcsös, olyan, mint egy késszúrás – egy napnál nem tart több ideig. A vérzése pedig 1-3 napig tartó, az esetek többségében a vérzésnél jóval enyhébb és, olykor csak barnás maszatot tapasztalunk.

Ez amiatt van, hogy a tüsző megrepedése és a tüszőfolyadék kiömlése fájdalommal jár a hashártyára nézve, és kisebb hasűri vérzést okozhat, a vér a petevezetőn át a hüvelyben is jelentkezik. Ha tehát ilyen középidős vérzést tapasztalunk, az annak a jele, hogy van ovuláció és a petevezető átjárható. Ha lehet, a vérzés ellenére is érdemes ezt a napot kihasználni a teherbeesésre.

Ami az érzelmi oldalt illeti, figyeljünk oda, hogy azért mindennapjaink ne kizárólag arról szóljanak, mikor lesz már kisbabánk! Sokszor ugyanis éppen ez a hozzáállás nem vezet eredményre – a szex célzottá válik, és minden gondolatunkat az hatja át, mikor fogan már meg a baba. A vágyat előbb-utóbb lelohaszthatja, könnyen a párkapcsolatban is kárt tehet. A gyermekre vágyó nő egyre szomorúbb, elkeseredettebb lesz, ha a terhességi teszt nem jelzi, hogy sikerült a teherbeesés. Mindenesetre ha az ovulációs teszt három hónap alatt nem jelez ovulációt, érdemes orvoshoz fordulni.

terhes4804

Hőmérőzés

A menstruációs ciklusunkat a testhőmérsékletünk ellenőrzésével is követhetjük.  Így könnyebben meg lehet állapítani, van-e peteérés, illetve jeleket tapasztalhatunk a sikeres teherbeeséskor is. Használata viszonylag egyszerű: az ébredési hőmérsékletet kell ellenőrizni.

Napközben más a hőmérsékletünk, magasabb, mint reggel. Amikor felébredünk, ne keljünk fel, amíg meg nem mérjük a testhőmérsékletünket – minden nap ugyanabban az időpontban. Szájba vagy hüvelybe kell helyezni a hőmérőt, a fajtája mindegy, lehet új, digitális és régi, higanyos is. A digitális esetében azonban 5 percig kell a hőmérőt használni, nem csak a sípolásig. Hozzá kell tenni, hogy a higanyost még mindig megbízhatóbbnak tartják. A hőmérőt este rázzuk le, mert ha hajnalban tesszük, az emeli a testhőmérsékletet.

A naponta mért hőmérséklet-eredményeket egy diagrammon vezessük – saját kezűleg készíthetünk ilyet: egy kockás füzetbe két egymásra merőleges vonal rajzolásával. A vízszintes vonalon a napokat jelöljük, a függőlegesen a fokokat. De a világhálón is találunk ilyen diagrammot, ami nagy segítségünkre lehet.

Amit még tehetünk…

Ahhoz, hogy a teherbeesés sikeres legyen, nemcsak a fenti módszereket érdemes ismerni, hanem azt sem árt tudni, milyen életmódbeli váltások szükségesek a baba megfoganásához. A túlsúly például könnyen megakadályozza a teherbeesést – mivel a zsír ösztrogént termel, ez pedig csökkenti a fogamzóképességet. Ha szeretnénk kisbabát, próbáljunk a plusz kilókból leadni. Egyértelmű, hogy dohányozni tilos. A koffein fogyasztása is csak nagyon módjával megengedett, hiszen fogyasztásuk a nemi szervek működésére nincs jó hatással. Kerüljük, ahogy csak lehet, a stresszt – hiszen stresszhatás alatt igen kicsi az esélye a teherbeesésnek! A baba megfoganásához a nyugodt körülmények a legjobbak, és az, hogy tudjunk ellazulni!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.