Milyen hamar jöhet új terhesség szülés után?

Nem szabad tévhitekre támaszkodni

Szülés utáni terhesség – vajon milyen gyorsan foganhat meg egy újabb baba? A témát illetően egyre több a téves információ, ezért érdemes tisztába tenni, hogyan is működik ez a dolog. Az igazság ugyanis az, hogy 6 héttel szülés után is teherbe lehet esni –bár ez igen ritka.

Ha szülés után tervez újabb terhességet egy nő  – vagy éppenséggel nem tervezi -, számos hiedelemmel kell manapság szembenéznie. Sokan gondolják, hogy nem lehetnek várandósak szoptatás alatt, illetve, hogy nem jöhet újabb terhesség, amíg a szervezet nem áll rá készen. Nos, ehhez képest a tények egy kicsit mások. Az igazság az, hogy lehetséges teherbe esni akár 6 héttel a gyermek születése után is, bár elég valószínűtlen. Ha azonban a nő ismét ovulál, ez megtörténhet. Ennek időpontja egyénenként változhat, vagyis egyes nők előbb teherbe eshetnek, mint mások.

Olykor az ovuláció a menstruáció előtt történik meg, azaz lehetséges az is, hogy valaki a szülés után, első vérzése előtt újra megfogan. Mit kell tudni tehát arról, milyen hamar jöhet újabb terhesség szülés után és mennyit érdemes várni? Milyen kockázata van annak, ha túl közel esik egymáshoz két várandósság?

Fotó: 123rf.com

Ovuláció

Az ovuláció azt jelenti, hogy a petefészekből kiszabadul a petesejt, hogy megtermékenyüljön. Ha az nem termékenyül meg, a test kiüríti a vizelettel, illetve vérrel – ez a menstruáció. Az ovuláció szükséges a terhességhez, a rendszeres vérzés pedig annak a jele, hogy egy nő ovulált. Egy 2011-es tanulmány szerint – mely több korábbit is magába foglalt – a nők általában 45-94 nappal a szülés után ovulálnak újra. A legtöbbjüknél ez nem történik meg legalább 6 hétig a gyermek világra hozatala után, de akad, akinél igen.

Általánosságban a nem szoptató anyák előbb ovulálnak szülést követően, mint akik anyatejjel táplálják a gyermeküket. Mindenesetre egy nő első ovulációs ciklusa azelőtt bekövetkezik, hogy az első vérzése jelentkezne a baba születése után. Vagyis ez azt jelenti, hogy teherbe eshet, mielőtt újra elkezd menstruálni. Az első néhány vérzés egyébként jellemzően rendszertelen.

Szoptatás alatt lehetséges a terhesség?

A szoptatás a legtöbbször meggátolja az ovulációt, de ez nem mindig igaz. Ugyanakkor, azok a nők, akik csecsemőiket 6 hónapig szoptatják, kevésbé hajlamosak ovulálni ez idő alatt, mint akik nem szoptatnak sokáig. Vannak, akik éppenséggel fogamzásgátló módszernek is használják a szoptatást.

Ezt orvosi szaknyelven LAM-nak hívják (laktációs amenorrhea módszer – lactational amenorrhea method). Az amenorrhea azt jelenti: a menstruáció hiánya.

Az alábbi 3 tényezőnek viszont jelen kell lenni, hogy a terhesség gátolva legyen:

– A baba nem lehet idősebb 6 hónaposnál. Ennyi idő után ugyanis a szoptatás ritkábbá válik, növelve annak esélyét, hogy az ovuláció visszatér.

– Az anyának kizárólag szoptatnia kell, vagy majdnem teljesen. Ha ugyanis tápot ad a gyermeknek, azzal szintén csökkenti a szoptatás gyakoriságát. A leghatékonyabb stratégia, ha a szoptatások között nem telik el több, mint 4-6 óra.

– Fontos, hogy a menstruáció még nem tért vissza. Miközben nem minden menstruáló nő termékeny, a vérzés visszatérése azt sugallja, hogy a test készülődik az ovulációra.

A LAM hatékonysága kapcsán végzett kutatások egyébként vegyesek. A legnagyobb kihívás benne az, hogy nehéz megfelelően használni a módszert. Nagyjából 98 százalékban hatásos az első 6 hónapban, ha az etetések rendszeresek. Ezután azonban kevésbé az, így aki nem szeretne újabb terhességet rövid időn belül, nézzen fogamzásgátló eszköz után.

Mennyit érdemes várni az újabb terhességre?

Ha egy anyuka túl hamar várandós lesz szülés után, az növeli a káros következmények esélyét az anya és a gyermek esetében is. A szülésből felépülni időbe telik, különösen, ha komplikációk is voltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legbiztonságosabb 24 hónapot várni, mielőtt újabb terhesség következik be. Az pedig, aki elvetélt, halva született a gyermeke, vérzés vagy sebészi beavatkozás történt a szülésnél, tovább is várhat. Érdemes egyeztetni a dologról orvosunkkal és jól időzíteni a következő babavárást.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.