Miért okoz olyan nagy gondot a fertőzés a várandósság alatt?

A várandósság során a nők sokkal hajlamosabbak a fertőzésekre. Ennek az az oka, hogy a test visszafogja az immunrendszert, ezzel elősegítve a magzat kihordását. Ez pedig akármennyire is ellentmondásnak tűnik, szükségszerű, de sajnos veszélyekkel is jár, melyeket érdemes minimalizálni.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Immunválasz

Az immunrendszer a legfontosabb folyamatok egyikét látja el: a test védelmét a kórokozók, baktériumok, vírusok és gombák ellen. Hogy ezt megtehesse, megfelelő tápanyagellátottságnak kell jelen lennie a szervezetben, ellenkező esetben az immunrendszer működése nem kielégítő. Tudjuk, hogy a C-vitamin, vagy éppen a D-vitamin fontos szerepet játszik a védekezésben, de nem szabad megfeledkezni a vasról, a rézről vagy a cinkről sem, melyek legalább ennyire fontosak az immunválasz szempontjából.

Fotó: 123rf.com

A test tápanyagellátottsága nem csak az immunrendszer optimális működéséhez szükséges, hanem a várandósság kialakulásához és megtartásához is, hiszen ezek rendkívül energiaigényes folyamatok. De akkor miért van az, hogy a nők fogékonyabbak a fertőzésekre, amikor éppen várandósak?

Védekezés

Sajnos az utóbbi években a táplálkozás ugyan sokkal változatosabb lett, de az élelmiszereink beltartalma, vagyis ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalma jelentősen, több, mint 50%-kal csökkent. Ez azt is eredményezi, hogy nem csak a várandósok, hanem az emberiség nagy része fogékonyabb lehet a betegségekre. Jelenleg a Földön minden negyedik ember küzd valamilyen tápanyaghiánnyal, ami bizony hatással van az immunrendszerre is.

A várandósság azonban átalakítja az immunrendszert, egészen pontosan jelentősen visszafogja annak működését. Ez ugyan furcsa, hiszen az anya esetleges betegségei jelentős hatással lehetnek a magzatra is, de szükséges. Az ok nagyon egyszerű: az anya testében növekvő magzat csak félig azonos genetikai kóddal rendelkezik, félig az édesapa kódját hordozza. Emiatt a test idegenként azonosítja a babát, és igyekszik azt eltávolítani a szervezetből. Ez pedig – ha az immunrendszer teljes gőzzel üzemel – meg is történne, ezért vissza kell fognia a szervezetnek a védekezését” – mondja Ratkó Tünde.

De akkor mi lesz a fertőzésekkel

Az immunrendszer erősítésére ma már érdemes vitaminkészítményt szedni. A kismamák esetében azonban ez kényes téma, hiszen az immunrendszer turbózása gondot is okozhat. Éppen ezért számukra a várandósvitamin jelenthet megfelelő választást.

Fotó: 123rf.com

A test csökkentett immunrendszere támogatást kap, ha megfelelő összetételű vitaminkészítményt választunk:

  • Fontos, hogy tartalmazzon rezet és cinket, mivel a kismamákra az egyik legveszélyesebb a hüvelyi fertőzés, mely felszállóvá válva sajnos vetélést válthat ki. Jelenleg mintegy 70%-ban ez tehető felelősség a kialakuló vetélések esetében. A cink és a réz a szervezetben antibakteriális, vírusellenes és fungicid tulajdonságokkal bír, vagyis jelentősen képes támogatni a fertőzések elkerülését.
  • Ahhoz, hogy a bevitt anyagok valódi segítséget jelentsenek, biológiailag aktív, szerves kötési formában kell jelen lenniük. Ez praktikusan -citrát és -glükonát formákat jelent, így a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb.
  • A komplexitás is fontos. Az önmagukban bevitt anyagok felszívódását nem segíti semmi. Pedig a természetben az anyagok csak nagyon ritkán jutnak a szervezetbe önállóan. Jellemzően mellettük vannak a felszívódásukat segítő más anyagok is. Ilyen kapcsolat van a cink és a réz között is, de a C-vitamin és a vas vagy a D-vitamin és a kalcium közt is.

Így teljes a védelem?

Az, hogy az immunrendszert támogatjuk, nem jelenti azt, hogy sérthetetlenek lettünk, csupán azt, hogy kisebb az esélye a fertőzésnek. A kismamáknak ilyenkor is figyelni kell arra, hogy minimalizálják az olyan helyzeteket, melyekben fertőzéseket szedhetnek össze. Például kismamaként a tanga viselése erősen ellenjavallt, de a hideg kövön való ücsörgés, vagy a műszálas alsó ruházat is kerülendő!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.