Miért jó a petesejt lefagyasztása?

Sokat hallunk róla, de a folyamatot magát kevésbé ismerjük. Hogyan történik a petesejt lefagyasztás, amely reményt ad a gyermekre?

Azoknak a nőknek, akik be szeretnék biztosítani magukat, hogy a jövőben lehessen gyermekük, mert átmenetileg probléma lenne számukra a teherbeesés, reményt ad ez a módszer. Előfordulhat, hogy például daganat miatt kezelni kell őket: rákbetegség okán sugárkezelésen kénytelenek átesni, mely a sejteket károsítja, de ha előtte kiemelik és lefagyasztják a petesejtet, s így születhet később gyermekük.

petesejt2

Lehet, hogy csak nagyon nem ideális az időpont ahhoz, hogy szüljön egy nő. Van, aki attól fél, hogy stresszes életkörülményei miatt romlik a petesejtjei minősége, ezért döntene a lefagyasztás mellett, és olyan nő is, aki harmincas évei közepén jár, és kénytelen volt azzal szembesülni, hogy a vele évek óta együtt élő férfi, akit majdani gyermeke apjának vélt, nem hajlandó mellette elkötelezni magát, nem hajlandó felelősséget vállalni.

Jelenleg sem élhetnek azonban túl sokan a petesejt lefagyasztás lehetőségével, de lássuk, hogyan is történik mindez! Csak tökéletes sejt alkalmas arra, hogy lefagyasszák. A módszer neve krioprezerválás. A petesejt lefagyasztás technikailag nem egy egyszerű dolog, nehéz ugyanis megoldani a sejt fagyasztását, majd későbbi felolvasztását úgy, hogy megőrizze eredeti genetikai és fiziológiai tulajdonságait a sejt vagy a petefészek szövete.

petesejt

Nagy víztartalma is sérülékennyé teszi a petesejtet. A lefagyasztás technológiai része azért is nehéz, mert egyetlen sejt esetében kell biztosítani, hogy a fagyasztás után is képes legyen a megtermékenyülésre. A petesejteket először is le kell szívni: mindez helyi érzéstelenítés mellett történik, nagyjából negyedórás beavatkozás, melyet végig ultrahanggal ellenőriznek.

Ezután kerül sor a petesejt lefagyasztására. A petesejtek sokkal érzékenyebbek az alacsony hőmérsékletre, és könnyebben sérülnek. Manapság a tudomány fejlődése lehetővé teszi, hogy a petesejtek több mint 80 százaléka túlélje a hűtést, 70 százalékuk pedig meg is termékenyül, tehát létre jön a teherbe esés. Egyre nagyobb az esélye, hogy egy nő ilyen módon vállaljon babát.

A petefészek szövet-, illetve a petesejt lefagyasztása hazánkban, akárcsak másutt, még nem túl elterjedt, ám manapság egyre inkább rutineljárásnak számít. Magyarországon 2004 júniusában fagyasztották le az első emberi petesejteket, s egy évre rá jött világra az egészséges kisfiú.

Hazánk a világon a nyolcadik, Európában pedig a harmadik ország, ahol fagyasztott petesejt megtermékenyítéséből már született kisbaba. A fagyasztott petesejtből kialakuló terhességek aránya jelenleg még alacsonyabb, mint a fagyasztott embriókéból történőké. Oka abban keresendő, hogy a későbbiekben nélkülözhetetlen osztódási orsó fehérjéi a fagyasztás miatt károsodhatnak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.