Mi a szerepük a férfiaknak a biokémiai terhességben, a vetélésben és a koraszülésben?

A sperma minősége bizony hatással van olyan dolgokra is, amikre nem is gondolnánk. Nem csak a családalapítás pillanatában van jelentősége, hiszen nem csupán a megtermékenyülés múlik rajta.

A rossz minőség sajnos könnyen okozhat biokémiai terhességet, vetélést vagy koraszülést is, vagyis mindenképpen oda kell rá figyelni!

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre

Vetélés és koraszülés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vetélések és koraszülések bekövetkezésében is szerepet játszhat az édesapa, illetve az örökítőanyag minősége. Azt tudjuk, hogy a felszálló fertőzések okozzák a fent említett folyamatok több, mint 70%-át. Azt is tudjuk, hogy sokat tehetünk ez ellen a megfelelő anyagok bevitelével, úgy mint a cink és a réz, melyek szerves formában a jó minőségű várandósvitaminban megtalálhatóak, és a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid hatással rendelkeznek. De ez időben közelebb áll a megelőzendő eseményhez, mint az örökítőanyag okozta gondok.

Ebben az esetben ugyanis jóval korábban kell megkezdeni a sperma minőségének javítását, hogy kilehessen küszöbölni az esetleges hibákat.

Fotó: 123rf.com

Hogyan okoz gondot?

A sperma minősége központi kérdés a fogantatás szempontjából. A spermiumban lévő DNS és RNS sértetlensége kulcsfontosságú, de nem törvényszerű. Sajnos a helytelen táplálkozás, az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a stressz vagy éppen az életkor mind befolyással vannak a minőségre, rombolóan hatnak arra.

Ez pedig eredményezheti azt, hogy a családalapítás nem sikerül, de ennél rosszabb esetek is vannak. Sokszor jöhet létre a rossz minőségű sperma miatt az úgynevezett biokémiai terhesség is, mikor a megtermékenyülés megtörténik, a HCG hormon termelése is megindul, mégis megszakad a folyamat még a beágyazódás előtt. Ez is egyfajta vetélés, de talán könnyebb túltenni magunkat rajta, mint az első, ne adj” Isten a második trimeszterben bekövetkező vetéléseken. A sperma minőségbeli romlása előidézheti azt is, hogy a női szervezet nem gondoskodik olyan sokáig a magzatról, mint kellene, vagyis koraszülés következik be.

Megelőzés

“Ahogyan a felszálló fertőzéseket, a sperma minőségbeli romlását is meg lehet előzni, vissza lehet fordítani. Sokszor olvashatjuk, hogy a férfiak akár 80 évesen is képesek a gyermeknemzésre, de ez csak abban az esetben igaz, ha az örökítőanyag minősége megfelelő, amit pedig csak azzal lehet elérni, ha a tápanyagellátottság kielégítő” – mondja Ratkó Tünde.

A környezeti hatásokat kiiktatni nem lehet, azokat a test kénytelen kompenzálni, ehhez pedig energia, vagyis tápanyagok kellenek. A sok elhasznált nyomelem, vitamin és ásványi anyag pedig rontja a nem létfontosságú funkciók működését – mint amilyen a spermatermelés is -, ha nincs meg a megfelelő utánpótlás.

Mozgással és helyes étkezéssel sokat tehetünk a minőség javulásáért, de igazán nagy lökést a megfelelő férfivitamin készítmény adhat. Itt fontos, hogy komplex, biológiailag aktív anyagokat tartalmazzon a vitamintabletta, hiszen így elérhető, hogy a hasznosulás akár 80%-kal is javuljon.

Fotó: 123rf.com

Idő kell

A megelőzéshez, illetve a minőség javításához idő kell. Ez nem két napos, vagy egy hetes folyamat, hiszen a már meglévő, megtermelt spermát utólag javítani nem lehet. A spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata pedig egy 74 napos ciklus, vagyis a minőségileg feljavított örökítőanyag megjelenéséhez minimum ennyi időre szükség van. Fontos az is, hogy a spermaállomány rendszeres cserélődjön, hiszen így lehet a legjobb minőséget elérni, vagyis a hetekig tartó önmegtartóztatásnak semmi értelme nincsen, attól biztosan nem jön előbb a baba.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.