Mennyire fontosak a vitaminok? Jobban, mint hinné!

Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján kiderült, hogy a smootie fogyasztása akár 5%-kal is növelheti a termékenységet. Ez az 5%pedig igen sokat jelent, tekintve hogy egy normál ovuláció alatt a baba esélye nagyjából 20%.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

Smootie?

A kifejezetten finom, és egészséges ital lényegében gyümölcsturmix, szűretlenül, annak minden beltartalmával. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, vagyis érthető, hogy fokozza a termékenységet. Ráadásul szinte mindenki kedveli az édes, kissé fanyar ízeket, amik a gyümölcsök széles tárháza kínál, és ma már egy smootie készítő beszerzése sem jelent gondot.

A termékenység fokozása azért lehetséges a frissítő ital által, hiszen a test tápanyagraktárait segíti kisebb – nagyobb mértékben, ami pedig az egészséges működés feltétele. Ha a test a tápanyagokat megfelelően kapja, akkor a működése is nagy eséllyel lesz zökkenőmentes. Ehhez ugyan nem kell a smootie, hiszen már nagyanyáink is tudták, hogy mennyire fontos a gyümölcsök fogyasztása az egészségünk szempontjából.

Tényleg elég ennyi?

Azoknak, akiknek ideális állapotban van a szervezete, számukra a smootie tökéletes megoldás. A dolog azonban egy kicsit bonyolultabb a régebb óta próbálkozó, vagy már várandós nők esetében, mint egy pohár friss gyümölcsturmix elfogyasztása. Napjainkban sajnos a környezeti hatások, és a munkahelyi stressz hatalmas terhelést jelentenek a testnek. Mi ezt nem igazán érezzük, hiszen a szervezet a tartalékokból is adagol ahhoz, hogy a mindennapi működés rendben menjen. Ha azonban kifogy, akkor jönnek a betegségek. Ezek egy része pedig nem is látható, még csak tüneteket sem produkál, és csak akkor vesszük észre, amikor hátráltatni kezd bennünket. Ilyen a meddőség, vagy a sorozatos vetélés is, amikkel sajnos egyre több, lassan minden 4. pár szemben találja magát.

A tápanyagraktárak töltése tehát kifejezetten fontos, és ebben a gyümölcsök hatalmas segítséget jelentenek, ahogyan a mozgás is. ám a környezeti hatások nem csak az emberekre, a növényekre is kifejtik kicsit sem állhatatos tevékenységüket. Ezáltal a zöldségek, gyümölcsök beltartalma akár a felére, vagy annál is kevesebbre esik vissza. Vagyis a vitamintartalom már sokszor nem elég ahhoz, hogy megfelelően támogassa a nők testét a babára való felkészülésben, vagy a várandósságban” – monda dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

Ez is hozzájárul ahhoz, hogy ma a szakemberek többsége valamilyen vitaminkészítmény fogyasztását javasolja. Fontos azonban, hogy a termék a lehető legjobban hasznosuljon. A gyümölcsök esetében ezt a szerves kötések teszik lehetővé, amik a felszívódást akár 80%-kal is javítják a szervetlen kötésekkel ellentétben. Vagyis a vitamin nem csak komplex, és megfelelően tagolt kell legyen, hanem fontos az is, hogy a benne szereplő anyagok közül a lehető legtöbb szerves kötéssel rendelkezzen (ez a készítmények esetében jellemzően -glükonátokat és –citrátokat jelent).

Forrás: https://napidoktor.hu/index